Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Septembrski prazniki in svetniki

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 09. 09. 2020 / 06:36
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.09.2020 / 08:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Septembrski prazniki in svetniki

Septembrski prazniki in svetniki

Kateri so pomembnejši prazniki in godovi v mesecu septembru?

Foto: Pexels.

Mesec september, s katerim zakorakamo v jesen, je poln zanimivih svetnikov in praznikov. V začetku meseca nas pričakata dva svetopisemska moža: Jozue (1. 9.) in Mojzes (4. 9.). Medsebojno sta povezana, saj je bil Jozue tisti, ki je po Mojzesovi smrti vodil Izraelce v obljubljeno deželo.

Na isti dan kot Mojzes goduje še Rozalija, zavetnica proti kugi.

Mati Terezija, svetnica našega časa in zgled neizmerne ljubezni do revežev, goduje 5. septembra. Letos mineva že 23 let od njene smrti.


September – Marijin mesec
Prvi jesenski mesec je močno povezan z Božjo Materjo. Dne 8. septembra obhajamo praznik Marijinega rojstva (mali šmaren), štiri dni kasneje (12. 9.) pa se spominjamo Marijinega imena. Marijino ime je najbolj znano in razširjeno po vsem svetu. Izhaja iz hebrejskega imena Miriam in pomeni »tista, ki jo ljubi Bog«. Zanimivo je, da se iz spoštovanja Marijino ime dolgo časa sploh ni uporabljalo; šele v 15. stoletju se je ime Marija množično razširilo.

Sredi septembra (15. 9.) je praznik Žalostne Matere Božje. Na ta dan se spominjamo njenega duhovnega mučeništva in bridkosti, ki jih je kot Jezusova mati doživljala pod križem. Na podlagi tega praznika je nastalo veliko Marijinih upodobitev in romarskih središč.

Dan pred tem, 14. septembra, obhajamo praznik povišanja Svetega Križa. Po izročilu naj bi Jezusov križ našla sveta Helena, mati cesarja Konstantina. Nam pa naj bo ta praznik opomin, da pobožno počastimo podobo križa, ko jo kje vidimo, in da se vedno pokrižamo z vero v odrešenjsko moč Jezusovega trpljenja.

Nedelja svetniških kandidatov

Dne 20. septembra obhajamo nedeljo vseh slovenskih svetniških kandidatov, še posebej pa naslednjih treh. Blaženi Frančišek Janez Bonifacio je bil rojen leta 1912 v Piranu. Zaradi blagega značaja so ga klicali »mirni svetniček«. Umrl je mučeniške smrti 11. septembra 1946; na ta dan obhajamo tudi njegov god.

Nikakor ne smemo spregledati Antona Martina Slomška (goduje 24. septembra), slovenskega škofa, pisatelja, pesnika in zavzetega vzgojitelja za versko in narodno zavest. Slomškovo nedeljo letos obhajamo 27. septembra.
Tretji pa je salezijanski duhovnik Andrej Majcen, misijonar na Kitajskem in v Vietnamu, ki goduje 25. septembra.

V drugi polovici septembra godujejo še …

Dne 18. septembra goduje Jožef Kupertinski, svetnik, ki se je v zamaknjenju pogosto dvignil od tal in lebdel v zraku, zato je večkrat upodobljen s perutmi.

Matej, eden izmed štirih evangelistov, goduje 21. septembra.

Dne 23. septembra goduje priljubljeni svetnik pater Pij – kapucin, ki je prejel Kristusove rane, imel pa je tudi sposobnost bilokacije. Na isti dan se spominjamo še Zaharija in Elizabete, staršev Janeza Krstnika.

»Svetniški dvojec« Kozma in Damijan goduje 26. septembra. Bila naj bi brata dvojčka, ki sta umrla mučeniške smrti. Naslednji dan (27. 9.) goduje Vincencij Pavelski, ustanovitelj lazaristov.

Konec meseca (29. 9.) nas pozdravijo nadangeli Mihael, Gabrijel in Rafael, zadnji dan meseca (30. 9.) pa se spominjamo sv. Hieronima, ki je eden izmed štirih velikih zahodnih cerkvenih očetov, najbolj znan po latinskem prevodu Svetega pisma – Vulgati.

Preberite še:
- Izšel je septembrski Magnificat
- Don Bosko - ljubeznivi vzgojitelj

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh