Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Sestra Lucija iz Fatime ni mogla verjeti«

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 25. 03. 2022 / 11:19
Oznake: Cerkev, Vera, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2022 / 15:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Sestra Lucija iz Fatime ni mogla verjeti«
Tadeusz Kondrusiewicz in sestra Lucija. FOTO: Arhiv Družine

»Sestra Lucija iz Fatime ni mogla verjeti«

Nekdanji moskovski nadškof Tadeusz Kondrusiewicz o tem, kaj se mu je iz srečanj s fatimsko vidkinjo posebej vtisnilo v spomin.

»Če me boste poslušali, če boste molili in se spreobračali, se bo prihodnost za svet dobro odvila.« S temi besedami fatimske Marije bistvo fatimskega sporočila povzame  njegov dober poznavalec Tadeusz Kondrusiewicz, danes nadškof v Minsku, ki je bil leta 1991 imenovan za apostolskega administratorja v evropskem delu Rusije, po ustanovitvi škofije v Moskvi leta 2002 pa za tamkajšnjega škofa.

Nadškof Tadeusz Kondrusiewicz se je s fatimsko vidkinjo Lucijo srečal trikrat. O tem, kaj se ga je v teh srečanjih posebej dotaknilo in o pomenu posvetitve Rusije in Ukrajine brezmadežnemu Marijinemu srcu je spregovoril za poljski katoliški tednik Gość Niedzelny.

Tadeusz Kondrusiewicz. FOTO: Arhiv Družine

V Fatimi oktobra 1991

»Ko sem oktobra 1991, še pred končnim razpadom Sovjetske zveze, prišel v Fatimo, sem jo hotel takoj obiskati. A ni bilo tako preprosto. Potrebno je bilo dovoljenje vatikanske kongregacije za nauk vere, ki jo je takrat vodil kardinal Joseph Ratzinger. Telefonirali smo v Rim in dobili njegov pristanek. Šel sem v samostan v Coimbri, kjer je živela sestra Lucija. Predstavil sem se kot nadškof v Moskvi. Sestra Lucija na začetku tega ni verjela in je večkrat vprašala o tem. Potem je zaklicala: 'Uresničuje se fatimska skrivnost!'. 

Sestra Lucija mi je rekla, da ko gre za spreobrnjenje, besedo Rusija treba razumeti kot ves svet, saj greh nima narodnosti.

Nato sva se pogovarjala o preganjanju Cerkve v Rusiji in o tem, da bo ta država šla po poti spreobrnjenja. Sestra je priznala, da je bila posvetitev Rusije Marijinemu brezmadežnemu srcu, ki jo je Janez Pavel II. opravil 25. marca 1984, izpolnitev volje Božje Matere in da je bila opravljena prav takšna, kot je ona za to prosila.

Rusija kot ves svet

Zelo se me je dotaknilo še nekaj drugega. V Rusiji so takrat pogosto spraševali, še posebej pravoslavni, ali je spreobrnjenje njihove države, o katerem je govorila Božja Mati, pomenilo spreobrnjenje v katolištvo. 

Sestra Lucija je dejala, da gre za spreobrnjenje iz ateizma. Jasno je govorila tudi o potrebi po sodelovanja s Pravoslavno cerkvijo za to spreobrnjenje. Poudarila je, da je Pravoslavna cerkev sestrska cerkev in da si moramo skupaj prizadevati za evangelizacijo. 

Sestra Lucija, fatimska vidkinja. FOTO: Arhiv Družine 

Kajti evangelij je en sam, isti so tudi zakramenti, zato moramo skupaj v svet. To je nekajkrat ponovila, mi dala podobico fatimske Matere Božje in me prosila, da jo izročim takratnemu patriarhu Pravoslavne cerkve Alekseju II. 

Do naslednjega srečanja s sestro Lucijo je prišlo pred romanjem kipa fatimske Matere Božje po Rusiji leta 1996. Takrat mi je sestra Lucija povedala zelo pomembne besede – ki so se mi vtisnile v spomin in ki jih še vedno ponavljam –, da je, ko gre za spreobrnjenje, besedo Rusija treba razumeti kot ves svet, saj greh nima narodnosti. Pojasnila je še, da je spreobrnjenje dolg proces in da ni tako preprosto,« je povedal nadškof Kondrusiewicz.

»Rešitev bo prišla po Mariji«

Nekdanji moskovski nadškof je še dejal, da je v razmerah, v kakršnih se je znašel današnji svet, zlasti pa Ukrajina po 24. februarju, molitev zelo potrebna. »Seveda je zelo pomembno politično delovanje, pogovori, ki smo jim priča, a vse to so le 'horizontalna' prizadevanja. Prav tako potrebno, če ne še bolj, pa je 'vertikalno' delovanje,« je dejal. 

»Treba je iskati rešitve, a rešitev bo prišla po Mariji.« Mati Božja iz Fatime je po njegovih besedah samo potrdila Jezusove besede: »Spreobrnite se in verujte evangeliju.«

Nadškof Kondrusiewicz meni, da je danes, v času okrutne vojne in prelivanja krvi nedolžnih, posvetitev Rusije, pa tudi trpeče Ukrajine, Marijinemu brezmadežnemu srcu zelo pomembna. »Prestopili smo namreč neko prelomno točko. Treba je iskati pomoč! Zato fatimsko sporočilo ni izgubilo svoje teže in pomena. Najkrajša pot k Jezusu pa gre po Mariji.«


Nalaganje
Nazaj na vrh