Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževo pismo pred posvetitvijo Marijinemu Brezmadežnemu srcu

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 24. 03. 2022 / 07:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.03.2022 / 08:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeževo pismo pred posvetitvijo Marijinemu Brezmadežnemu srcu
Papež tudi vernike vesoljne Cerkve vabi, da se povežejo v molitvi za mir v svetu. FOTO: Vatican Media

Papeževo pismo pred posvetitvijo Marijinemu Brezmadežnemu srcu

Papež Frančišek je s posebnim pismom, naslovljenim na škofe po vsem svetu, prosil, naj se mu pridružijo pri dejanju posvetitve Rusije in Ukrajine Marijinemu Brezmadežnemu srcu, ob tem pa za petek, 25. marca, skličejo »duhovnike, redovnike in druge vernike k skupni molitvi na svetih krajih, da bo sveto Božje ljudstvo enodušno in srčno dvigalo svojo prošnjo k Mariji, svoji Materi«.

Papež bo torej na praznik Gospodovega oznanjenja Mariji ob 17. uri Rusijo in Ukrajino na Trgu sv. Petra posvetil Marijinemu Brezmadežnemu srcu, v istem trenutku pa bo to storil tudi kardinal Konrad Krajewski v Fatimi. Sveti oče je po vabilu škofom vesoljne Cerkve svojim sobratom napisal še osebno pismo, v katerem jih vabi, naj spodbudijo vernike v svojih Cerkvah, da se povežejo v molitvi za mir v svetu.

Papež bo posvetil Rusijo in Ukrajino Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Vsi slovenski škofje se bodo pridružili papeževemu povabilu.

Dragi brat,

skoraj mesec dni je minilo od začetka vojne v Ukrajini, ki izmučenemu prebivalstvu vsak dan povzroča vse hujše trpljenje in ogroža tudi svetovni mir. Cerkev je v tej temni uri močno poklicana, da posreduje pri Knezu miru in se približa tistim, ki na svoji koži plačujejo posledice spopada. V tem smislu sem hvaležen vsem tistim, ki z veliko plemenitostjo odgovarjajo na moje klice k molitvi, postu in dobrodelnosti.

Ob številnih prošnjah Božjega ljudstva želim zdaj na poseben način Mariji izročiti narode, ki so v sporu. Kot sem dejal na koncu molitve Angel Gospodov, nameravam 25. Marca, na praznik Oznanjenja, opraviti slovesno dejanje posvetitve človeštva, na poseben način Rusije in Ukrajine, Marijinemu Brezmadežnemu srcu. Ker je prav, da se na prošnjo za mir pripravimo prenovljeni po Božjem odpuščanju, se bo to zgodilo med spokornim bogoslužjem, ki bo v baziliki sv. Petra ob 17. uri po rimskem času. Dejanje posvetitve je predvideno okoli 18. ure in 30 minut.

To naj bi bila gesta vesoljne Cerkve, ki v tem dramatičnem trenutku po Mariji, njegovi in naši Materi, prinaša Bogu krik bolečine mnogih, ki trpijo in prosijo za konec nasilja, in Kraljici miru izroča prihodnost človeštva. Prosim vas, da se pridružite temu dejanju in za petek, 25. marca, skličete duhovnike, redovnike in druge vernike k skupni molitvi na svetih krajih, da bo sveto Božje ljudstvo enodušno in srčno dvigalo svojo prošnjo k Mariji, svoji Materi. V zvezi s tem vam posredujem besedilo posebne molitve za posvetitev, tako da jo boste na ta dan lahko molili v bratski povezanosti.

Zahvaljujem se vam za sprejem in za sodelovanje. Iz srca blagoslavljam vas in vernike, ki so zaupani vaši pastoralni skrbi. Naj vas Jezus obvaruje in Sveta Devica varuje. Molite zame.

Bratsko,
FRANČIŠEK
Sv. Janez v Lateranu, 21. marca 2022

Kronan kip Device Marije Brezmadežnega srca. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh