Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sestre v skafandru

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 27. 11. 2020 / 12:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2020 / 13:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sestre v skafandru

Sestre v skafandru

Kako so sestre FMA odgovorile na stiske ljudi ob soočanju z boleznijo COVID-19.

Pomagati drugim z ljubeznijo, je vedno vir pravega veselja. FOTO: fma.si

Med prostovoljci, ki v teh dneh intenzivno pomagajo zdravstvenim delavcem, so tudi don Boskove salezijanke, hčere Marije Pomočnice (FMA). Stisko zdravstvenih in drugih delavcev v bolnišnicah, domovih za starejše in drugih ustanovah s skrbjo in molitvijo spremljajo že vse od pojava novega koronavirusa, konec oktobra pa so se odzvale na prošnjo Direktorata za dolgotrajno oskrbo na ministrstvu za zdravje, ki jo je to naslovilo na Slovensko škofovsko konferenco.

V prostovoljno delo v domovih za starejše so trenutno vključene tri sestre, ki zaposlenim pomagajo pri negi stanovalcev, delitvi hrane in hranjenju, čiščenju in urejanju prostorov ter raznih drugih opravilih.
»Poleg bolezni in bolečin, ki pestijo stanovalce, so zaradi epidemije tudi osamljeni, saj so že daljši čas v sobah, ki je zaradi osebne varnosti in varnosti drugih, ne smejo zapustiti. Mnoge je strah, pogrešajo sprehode in druge dejavnosti, domači jih ne morejo obiskovati, pa tudi družiti se v tem trenutku ne smejo med sabo. Tako jim ostane le njihova soba … Zato si pri našem prostovoljnem delu vzamemo veliko časa za pogovor s stanovalci,« so sestre, podpisane M. M. in L., zapisale na njihovih spletni strani.


Sestre so vesele in hvaležne, da lahko vsaj malo razbremenijo preutrujene zaposlene v DSO. FOTO: fma.si

»Včasih res zgledamo kot ‘vesoljci’ ali ‘potapljači’«

Tako kot zaposleni pa tudi sestre preživijo dneve v t. i. skafandru ali varovalnem zaščitnem plašču, z masko in vizirjem ali očali na glavi ter rokavicami, ki si jih nenehno menjavajo, še pogosteje si razkužujejo roke. »Včasih res zgledamo kot ‘vesoljci’ ali ‘potapljači’. Oblačenje, še bolj pa slačenje osebne varovalne opreme zahteva veliko časa, natančnosti in potrpežljivosti, zato da morebitne okužbe ne raznašamo naprej. Iz celotne opreme splezamo enkrat oziroma največ dvakrat med delom, ko imamo kratek odmor.«

Pomagati drugim z ljubeznijo, je vedno vir pravega veselja, pravijo. »In to okušamo dan za dnem. Ko pomagamo drugim, smo najbolj podobni Bogu. In to je največ, kar lahko dosežemo na tem svetu. Vesele in hvaležne smo, da lahko vsaj malenkost razbremenimo preutrujene zaposlene ter pomagamo starejšim v njihovih potrebah.«


Sestri prostovoljki. FOTO: fma.si

PREBERITE TUDI:
- Duhovniki med bolniki s covidom-19

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh