Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: Setiče [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 14. 10. 2023 / 19:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2023 / 17:12
Potepuh: Setiče [FOTO]
Setiče se dvigajo nad vasico Sele. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: Setiče [FOTO]

Letošnja jesen nam je poleg prijetno toplih dni prinesla običajno paleto rumenih, rdečih in rjavih barvnih odtenkov. Z njimi se je dotaknila travnikov, vinogradov, sadovnjakov, listnatih gozdov in macesnov. Ti krasijo tudi 1.922 metrov visoke Setiče, zato je pred nami najlepši čas za obisk te razgledne gore na avstrijskem Koroškem.

Ob severnem vznožju deset kilometrov dolgega masiva Košute v Karavankah se razprostira občina Sele. Po idilični gorski dolini in njenem obrobju je raztresenih sedem naselij, v katerih živi skupno 583 oseb. Središče občine je v kraju Sele-Cerkev, kjer so na nadmorski višini približno 950 metrov ljudska šola, občinski urad, gostilna, gasilski dom in dve cerkvi: stara je posvečena sv. Urhu, nova iz šestdesetih let prejšnjega stoletja pa Mariji Pomočnici. Na pokopališču so nagrobniki s slovenskimi priimki, na stavbah vidimo dvojezične napise, farni list na steni nove cerkve je v slovenščini.

Približno 2,5 kilometra severovzhodno od središča naselja se dvigajo Setiče. Rumen kažipot ob manjšem parkirišču za gostilno nas usmeri proti bližnji ljudski šoli. Za njo zavijemo z asfaltne ceste v travnato pobočje. Ozka steza je ujeta med pašnima ograjama, ob njej pa stojijo tablice z modrimi mislimi. »Za vse neumnosti, ki se doga...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh