Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Severna Irska: zmaga stranke Sinn Fein, škofje zadržani

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 05. 2022 / 19:13
Oznake: Družba, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.05.2022 / 19:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Severna Irska: zmaga stranke Sinn Fein, škofje zadržani
Voditeljica stranke Sinn Fein Michelle O'Neill (na sredi) s kolegoma. FOTO: sinnfein.ie (zajem zaslona)

Severna Irska: zmaga stranke Sinn Fein, škofje zadržani

Stranka Sinn Fein, ki se zavzema za združitev Severne Irske z Irsko, je prvič po okoli sto letih znova osvojila večino sedežev v območnem parlamentu: v novi sestavi parlamenta bo imela 27 poslancev, probritanska Demokratična stranka unionistov (DUP) pa je osvojila 25 sedežev.

Voditeljica Sinn Feina Michelle O'Neill, ki ima sedaj možnost sestaviti vlado, je že včeraj napovedala novo dobo za Severno Irsko in zdravo razpravo o tem, kako bi končali vladavino Združenega kraljestva, poroča STA.

Demokratična stranka unionistov Evropski uniji in britanski vladi očita, da zlorabljata Severno Irsko za politične igre.

Dober rezultat na volitvah je dosegla tudi sredinska stranka Zavezništvo, v kateri menijo, da je čas, da se konča igra med največjima strankama okoli tega, kdo bo zasedel položaj predsednika ali podpredsednika vlade, ter posledična hromitev dela območne vlade. Glede na rezultate so več kot podvojili svoje število sedežev in bodo imeli v novem mandatu 17 sedežev.

Do oblikovanja nove vlade bo verjetno minilo še nekaj časa, saj se morata po velikonočnem sporazumu iz leta 1998 največji stranki dogovoriti o skupni vladi, vendar so pri DUP že napovedali, da bodo oblikovanje vlade bojkotirali zaradi posebnega statusa Severne Irske po brexitu. Evropski uniji in britanski vladi namreč očitajo, da zlorabljata Severno Irsko za politične igre.

Nadškof Martin zadržan do volilnega izida

Irski katoliški škofje so po zmagi Sinn Feina previdni in zadržani. Predsednik Irske škofovske konference Eamon Martin se je v kratki izjavi na družbenem omrežju Twitter kandidatom zahvalil za njihovo predanost. Po besedah nadškofa Armagha in primasa vse Irske je svoboda izbire »težko pridobljena in dragocena« dobrina, zgodovinskih volilnih rezultatov pa Martin ni ocenil, poroča avstrijski Kathpress.

Tako Severna Irska kot Irska po kanonskem pravu tvorita Irsko škofovsko konferenco.

Katoliška cerkev na Irskem deluje po celem otoku; tako Severna Irska kot Irska po kanonskem pravu tvorita Irsko škofovsko konferenco. Armagh, škofija nadškofa Martina, katere večina leži na britanskem severu otoka, vključuje tudi župnije na ozemlju Republike Irske.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh