Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irska: v zadnjih treh letih umrl vsak peti duhovnik

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 01. 2022 / 09:13
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Škof, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2022 / 09:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Irska: v zadnjih treh letih umrl vsak peti duhovnik
Dublinski nadškof Dermot Farrell. FOTO: catholicbishops.ie

Irska: v zadnjih treh letih umrl vsak peti duhovnik

Na Irskem je zgolj v zadnjih treh letih umrlo okoli 20 odstotkov katoliških duhovnikov.

Tamkajšnji mediji se ob tem sklicujejo na povzetek javno dostopnih statističnih podatkov Katoliške cerkve v državi. Od okoli 1.800 dejavnih in 720 upokojenih duhovnikov ob koncu leta 2018 je do preloma leta 2021/22 umrl vsak peti, irske medije povzema avstrijski Kathpress.

Zaradi pomanjkanja duhovnikov na Irskem združujejo in zapirajo župnije, darovanih je občutno manj svetih maš.

»Vsi vemo, da se duhovščina stara, toda šele ko si človek ogleda dejanske podatke, se zave, kako visoko je to število,« mediji navajajo besede Johna Collinsa, predstavnika duhovniškega združenja »Association of Catholic Priests« (ACP). Številka na pretresljiv način ponazarja razsežnost problema, s katerim se v teh časih sooča Cerkev, tako Collins. Zaradi takšnega razvoja dogodkov se združujejo in zapirajo župnije, darovanih je občutno manj svetih maš.

Nadškof: Cerkev pred »radikalnimi spremembami«

Ob prelomu leta je dublinski nadškof, 67-letni Dermot Farrell, ki je na tem položaju zadnje leto dni, v pogovoru za medije izpostavil, da je Cerkev trenutno pred »radikalnimi spremembami«, ki bodo s seboj prinesle novo delovno silo in nove oblike služenja. Spremembe v cerkvenih strukturah se ob tem v celotnem zahodnem svetu že dogajajo, je nadškof Farrell pojasnil v pogovoru za Catholic News Service (CNS). Papež Frančišek z vesoljnim sinodalnim procesom utira pot k Cerkvi, »ki je kljub številnim izzivom polna upanja«.

Določene oblike cerkvenega življenja so na robu izumrtja. Če to sprejmemo, to ne pomeni predaje ali nemoči, temveč novo odgovornost za naše poslanstvo.

Nadškofija irske prestolnice je novembra lani objavila poročilo pristojnega odbora o potrebah po pastoralni prenovi znotraj velikih izzivov, kot je recimo upadanje števila duhovnikov in finančnih darov. »Kot škofija moramo ugotoviti, kako dobro smo pripravljeni na služenje poslanstvu Cerkve,« je pojasnil nadškof Farrell. »Seveda se soočamo z neizmernimi izzivi. Določene oblike cerkvenega življenja so na robu izumrtja. Če to sprejmemo, to ne pomeni predaje ali nemoči, temveč novo odgovornost za naše poslanstvo.«

»Premagovanje sprememb s skupnimi močmi«

Cilj je tudi občestvene strukture opremiti za prihodnost, je še povedal dublinski nadškof. Od 312 duhovnikov, ki delujejo v nadškofiji irske prestolnice, jih je 139 starejših od 70 let. Trenutno sta v bogoslovnem semenišču le dva duhovniška kandidata.

Kljub temu pa se s prihodnostjo ne smemo soočati povsem nemočni, je prepričan Farrell. »Spremembe, ki nas čakajo, bomo premagali skupaj, kot nadškofija.« V tem trenutku je nujno treba spodbujati in podpirati živo vero.

Najpomembnejši občestvi za posredovanje vere sta družina in župnija.

Najpomembnejši občestvi za posredovanje vere sta družina in župnija. »Moja dolgoletna izkušnja na župnijski in škofijski ravni izpostavlja vrednost družine. V naših župnijah vnovična evangelizacija igra pomembno vlogo, predvsem pri mladih in družinah,« je še pojasnil dublinski nadškof.

Nalaganje
Nazaj na vrh