Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Severnoiraški nadškof Sako se odločno zoperstavlja terorju

Objava: 26. 04. 2012 / 13:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Severnoiraški nadškof Sako se odločno zoperstavlja terorju

Petdeset predstavnikov religij in politikov je v Kirkuku podpisalo peticijo proti nasilju; v Iraku je bilo doslej umorjenih že okoli tisoč kristjanov, štiristo tisoč jih je zapustilo domovino.

Na povabilo nadškofa iz Kirkuka, Louisa Sakoja se je včeraj v Kirkuku sestalo okoli petdeset krajevnih in območnih predstavnikov religij ter politično odgovornih oseb, da bi sprejeli skupno izjavo. Z njo so se udeleženci zavezali, da si bodo prizadevali za zaupanja vredne ukrepe v boju proti nasilju, obenem pa so ustanovili krajevni odbor, ki bo pristojen za spremljanje in uresničevanje teh ukrepov.

Po navedbah nadškofa Sakoja je v preteklih desetih letih v Iraku v nasilnih in terorističnih napadij življenje izgubilo že okoli tisoč kristjanov. Če je pred ameriško invazijo leta 2003 v deželi živelo še okoli osemsto tisoč kristjanov, jih je zdaj le še med štiristo on petsto tisoč. Kot poroča avstrijska tiskovna agencija Kathpress, natančnejših podatkov trenutno ni na voljo.

Nadškof ne podpira mnenja, da je za Irak najboljša politična rešitev razdelitev na kurdski, sunitski in šiitski del. Če pa bo do tega prišlo, bi si morali kristjani v vseh novih državah prizadevati, da bi igrali odločilno vlogo tako v političnem kot tudi v družbenem življenju.

Irak potrebuje izgradnjo civilne sekularne družbe, poudarja nadškof Sako. Klasifikacijo ljudi po verski ali etnični pripadnosti bi morali vsi iraški državljani namerno izriniti iz zavesti. Osrednji ključ za to je več izobraževanja. V tej povezavi je nadškof opozoril na novi šolski projekt v njegovi župniji v Kirkuku. V neposredni bližini škofijskega dvorca in stolne cerkve je Cerkev uredila otroški vrtec, ki ga obiskuje okoli osemdeset otrok, izmed katerih je 10% muslimanov. Zelo pomembno je, pojasnjuje nadškof Sako, da otroci že od malega ‘vadijo dialog, medsebojno spoštovanje in spravo’. Septembra letos naj bi v isti stavbi odprli tudi ljudsko šolo, ki bo prav tako na voljo tako krščanskim kot tudi muslimanskim otrokom.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh