Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Shod upokojencev: poziv vladi in Golobu k odstopu

Za vas piše:
STA / M.M.Š.
Objava: 31. 03. 2023 / 18:05
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.03.2023 / 19:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Shod upokojencev: poziv vladi in Golobu k odstopu
Upokojenci so shod tokrat razširili na vsesplošni vladni protest. FOTO: FB/Iniciativa Glas Upokojencev Slovenije

Shod upokojencev: poziv vladi in Golobu k odstopu

Upokojenke in upokojenci iz vse Slovenije so danes ob 15. uri znova napolnili ljubljanski Trg republike na že tretjem vseslovenskem protestu ljudske iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober.

Shod so tokrat razširili na vsesplošni vladni protest. Po navedbah STA so premierja Roberta Goloba in vlado pozvali k odstopu ter razpisu vnovičnih volitev, protestniki pa so se tokrat sprehodili tudi po ljubljanskih ulicah.

Predsednik Inštituta 1. oktober Pavel Rupar je na shodu pozdravil vse, ki so »obljub, govoričenja in posmehovanja vladajoče klike siti že po 10 mesecih njihovega vladanja«. Vlado in premierja Goloba je pozval k odstopu, ker »dejstva kažejo, da z veliko hitrostjo drvimo v bankrot države«. Rupar je pozval, naj vlada denar poišče pri svojih milijonih, reveže pa naj pusti, saj dodatnih bremen ne bodo prenesli, niti dovolili.

Višje pokojnine bi prinesel tudi nadzor nad blagajno Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Kot je pojasnil, bi višje pokojnine prinesel tudi nadzor nad blagajno Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije: revizija bi namreč odkrila »nič koliko nesmiselno porabljenega denarja, ki bi ga sicer lahko dobili upokojenci«, je dejal Rupar in izrazil zahtevo, naj računsko sodišče izvede takojšnjo revizijo zavoda.

Po Ruparjevih besedah gredo načrtovani ukrepi vlade na škodo upokojencev. FOTO: FB/Iniciativa Glas Upokojencev Slovenije

Shodi bodo, dokler zahteve ne bodo uresničene

Inštitut 1. oktober zahteva, da jih vlada vključi v pogajanja za višje pokojnine, predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janeza Sušnika pa naj iz pogajanj odstranijo. Rupar je prepričan: če bi se Sušnik boril za upokojence, bi podprl zakon, ki so ga vložili na prejšnjem shodu za 20-odstotni dvig pokojnin »in bi nas nepreklicno in brezpogojno podprl, pa nas ni«.

Upokojenci med drugim zahtevajo pokojnine v višini najmanj 750 evrov in 13. pokojnino.

Iz državnega zbora so jih sicer večkrat obvestili, da vložen zakon o dvigu pokojnin potrebuje dopolnitev, in Rupar je protestnikom obljubil, da bodo shode organizirali, »dokler naše zahteve ne bodo uresničene«. Med drugim zahtevajo pokojnine v višini najmanj 750 evrov in 13. pokojnino.


Po njegovih besedah vlada napoveduje tudi druge »drastične in nesmiselne ukrepe, vsi pa gredo na škodo upokojencev«, kot so recimo podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, novi davki in dvig starostne meje za upokojitev. Toda prepričan je, da se pokojninska reforma, ki jo napovedujeta minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec in generalni direktor Zpiz Marijan Papež, »ne bo izšla po njihovih sanjah«.

Pirc Musarjeva in vladni predstavniki se vabilu na shod niso odzvali. FOTO: FB/Iniciativa Glas Upokojencev Slovenije

Brez odziva vlade

Rupar je razočaran tudi nad predsednico republike Natašo Pirc Musar, ki se ni odzvala na pismo, v katerem so jo pozvali, naj se zavzame za ljudsko iniciativo upokojencev. Pirc Musarjevi je sporočil, da protestniki niso pod vplivom nobene stranke, da zavračajo delitev na leve in desne ter da jih vodijo le »stiska in borba in ponosno slovensko srce«.

V Inštitutu 1. oktober s peticijo pozivajo k reformi zdravstvenega sistema in zakona o dolgotrajni oskrbi.

V Inštitutu 1. oktober so oblikovali peticijo za zaščito pravic upokojencev, ki jo bodo vložili na komisijo za peticije, človekove pravice in enake možnosti v državnem zboru, pa je napovedal podpredsednik inštituta Igor Černoga. V njej zahtevajo, naj komisija predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič predlaga, da nemudoma izpelje standarden postopek za obravnavo zakona o izrednem povišanju pokojnin, vlada pa naj nemudoma začne izvajati interventne ukrepe, s katerimi bi pomagala upokojencem in upokojenkam, in do 1. junija pripravi reformo pokojninskega sistema. Poleg tega pozivajo, naj pripravijo tudi reformo zdravstvenega sistema in zakona o dolgotrajni oskrbi.

Organizatorji so na shod povabili tudi Goloba, Pirc Musarjevo, Klakočar Zupančičevo in Mesca, vendar se po navedbah STA povabilu ni odzval nihče.

Nalaganje
Nazaj na vrh