Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sikstinska kapela z novo osvetlitvijo in prezračevanjem

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 10. 2014 / 09:45
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sikstinska kapela z novo osvetlitvijo in prezračevanjem

Za ohranitev svetovno znanih Michelangelovih fresk morata biti temperatura in vlaga v prostoru ves čas optimalni.

Sikstinska kapela v Vatikanu bo konec oktobra dobila nov osvetljevalni in prezračevalni sistem. Dosedanje naprave ne zadoščajo za veliko število obiskovalcev, saj vatikansko znamenitost vsako leto obišče skoraj šest milijonov turistov, je na včerajšnji tiskovni konferenci poudaril generalni direktor Vatikanskih muzejev, Antonio Paolucci. Za ohranitev svetovno znanih Michelangelovih fresk in del drugih renesančnih umetnikov je potrebno strogo uravnavati temperaturo in vlago prostora in iz zraka s pomočjo filtrov odstraniti prah in druge škodljive delce. Nov sistem osvetlitve bo poskrbel za energijsko varčno in enakomerno osvetlitev prostora.



Nove naprave bodo v Sikstinski kapeli nameščene 20 let po zaključku obnovitvenih del. Leta 1994 se je sveti prostor, v katerem so tudi volitve novega papeža, po dolgoletni prenovi pokazal v popolnoma novih barvah. V prej že zabrisanih poslikavah, še posebej na Michelangelovi poslednji sodbi, je bilo znova moč razbrati posamezne podrobnosti. Obnova znamenitega dela pa je izzvala tudi številne kritike; z novim vtisom prostora niso bili zadovoljni kar vsi.

Kritike so medtem potihnile, je poudaril Paolucci. Dela v Sikstinski kapeli naj bi predstavljala najpomembnejši obnovitveni projekt 20. stoletja. Stroški obeh novih napeljav znašajo okoli tri milijone evrov, je sporočila tiskovna predstavnica Vatikanskih muzejev. V celoti sta jih pokrili podjetji Carrier in Osram, ki sta dela tudi izvedli.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh