Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sikstinska kapela že zaprta

Objava: 06. 03. 2013 / 08:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sikstinska kapela že zaprta

Kardinali z zasedanja poslali pozdravni telegram Benediktu XVI. v Castel Gandolfo.

Kot je na tiskovni konferenci po včerajšnjem zasedanju kardinalskega zbora pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, so kardinali včeraj poslali pozdravni telegram upokojenemu papežu Benediktu XVI. v letno papeško rezidenco v Castel Gandolfu. V njem so se nekdanjemu cerkvenemu poglavarju zahvalili za njegovo služenje vesoljni katoliški Cerkvi.

Kardinali so Benediktu XVI. izrekli 'hvaležnost celotne Cerkve' za 'neutrudno delo v Gospodovem vinogradu', ki ga je vesoljni Cerkvi daroval nekdanji papež. »Člani kardinalskega kolegija in celotna sveta Cerkev se zanašamo na Vaše molitve«, je zapisano v telegramu, ki ga je podpisal kardinal dekan Angelo Sodano.

Izmed 115 kardinalov volilcev jih danes v Rimu pričakujejo še pet. Danes popoldan se bodo kardinali zbrali v baziliki sv. Petra k skupni molitvi. Slovesnost bo vodil kardinal Sodano, odprta pa je tudi za javnost.

Z včerajšnjim dnem pa so za obiskovalce začasno zaprli Sikstinsko kapelo, kjer bodo naslednji teden kardinali volili novega poglavarja katoliške Cerkve. Pred začetkom konklava je kapelo potrebno opremiti z ustreznim pohištvom. Tehniki se ukvarjajo z zaščito kapele, da bi preprečili kakršen koli dostop ali pa 'pobeg' elektronskega prenašanja podatkov, saj nihče izmed 115 kardinalov volilcev v času konklava ne sme biti v stiku z zunanjim svetom. S pripravo kapele na konklave se trenutno ukvarja okoli štirideset ljudi.

Kot poroča Radio Vatikan, bo Sikstinska kapela zahvaljujoč bogati fotografski dokumentaciji v vseh podrobnostih natanko takšna, kot je bila na predhodnih konklavih. Tisočletno izročilo tako ostaja nespremenjeno. Stoli, na katerih bodo sedeli kardinali volivci, so narejeni iz češnjevega lesa ter označeni z imenom in priimkom posameznih kardinalov. V kapeli bo dvanajst miz iz surovega lesa, pokritih s tkanino bež ali satenasto bordo barve. Pred oltarjem bo še ena miza, namenjena skrinjici, kjer se bodo zbirali volilni listki, in pa evangelij, na katerem bodo kardinali svečano prisegli. Tla bo prekrivalo nizko leseno ogrodje, ki bo okoli 50 do 60 cm nad zemljo.

Kot je v navadi od leta 1939, od konklava, na katerem je bil izvoljen papež Pij XII., bo v prostor nameščena tudi peč. Kardinali jo bodo uporabili za sežig volilnih listkov. Dimna cev druge peči bo povezana z dimnikom, ki bo posebej za to priložnost nameščen na streho Sikstinske kapele. Od tu bo prišel sloviti dim, ki bo glede na svojo barvo svetu poročal o rezultatih volitev. Črne barve bo v primeru, ko ne bo dosežena večina, bele barve pa, ko bo izvoljen novi papež. Bel dim bo nastal s pomočjo dodane vlažne slame.

Sikstinsko kapelo in Vatikanske muzeje sicer letno obišče okoli pet milijonov obiskovalcev. Muzejski kompleks s tem velja za enega najbolj obiskanih umetniških muzejev na svetu.

V Vatikanu pa se je doslej za poročanje o konklavu prijavilo 4.432 časnikarjev iz 66 držav, kot je pojasnil p. Lombardi. Šeststo medijskih predstavnikov ima v Vatikanu stalno akreditacijo. Časnikarjem so že predstavili skrinjice, ki jih uporabljajo na papeških volitvah, oblikoval pa jih je italijanski kipar Cecco Bonanotte.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh