Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Simbolična predaja cerkve v Bariju

Objava: 02. 03. 2009 / 11:57
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Simbolična predaja cerkve v Bariju

Ruska ortodoksna cerkev sv. Nikolaja v osrčju glavnega mesta italijanske pokrajine Apulije, Bariju, je ponovno v ruskih rokah: italijanski predsednik Giorgio Napolitano je svojemu ruskemu kolegu Dimitriju Medvedjevu včeraj predal cerkvene ključe. Simbolna slovesnost naj bi se zgodila že v lanskem decembru, na praznik cerkvenega zavetnika, torej 6.decembra, vendar so jo morali odložiti zaradi smrti patriarha Aleksija II.

Za ortodoksne kristjane je Bari izrednega pomena, saj so v kripti katoliške stolnice shranjene relikvije sv. Nikolaja iz Mire. Že nekaj let v kripti obhajajo tudi ortodoksna bogoslužja, saj je egejski svetnik narodni zavetnik Rusije in v apulijsko prestolnico vsako leto poroma na tisoče ruskih vernikov. Prenos relikvij sv. Nikolaja iz Mire v Bari je naročil papež Urban II. (1088-1099). Ruska in rimska Cerkev sta bili takrat še v dobrih odnosih.

Ortodoksna cerkev sv. Nikolaja v središču Barija je bila zgrajena leta 1913 kot romarska cerkev za ruske in grške vernike. Leta 1937 je cerkev v ne docela jasnih okoliščinah prešla v roke mesta, romarski dom ob cerkvi pa so spremenili v sirotišnico. Marca 2007, ob obisku takratnega ruskega predsednika Putina, je italijanska vlada oznanila, da bo medtem popolnoma obnovljeno cerkev spet predala v ruske roke.

Nedeljske slovesnosti se je udeležil tudi predstavnik Vatikana, kardinal Salvatore De Giorgi, ki je ruskim gostom prenesel pozdrave papeža Benedikta XVI. Moskovskega patriarha je zastopal škof Mark von Jegorjewsk, vodja urada ruske ortodoksne Cerkve, ki je predal pozdravno sporočilo patriarha Kirila I.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh