Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Simon Malmenvall – prejemnik mednarodne nagrade Danubius

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 12. 11. 2020 / 10:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.11.2020 / 07:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Simon Malmenvall – prejemnik mednarodne nagrade Danubius

Simon Malmenvall – prejemnik mednarodne nagrade Danubius

Dr. Simon Malmenvall je sodelavec Katoliškega inštituta.

FOTO: zajem zaslona


V začetku meseca novembra je doc. dr. Simon Malmenvall kot edini predstavnik Slovenije prejel prestižno mednarodno nagrado Danubius Young Scientist Award (generacija 2020).

»Nagrado, katere prejemniki so mladi znanstveniki iz podonavske regije (držav nekdanje avstro-ogrske monarhije in vzhodnega sosedstva), mu je na osnovi predloga Teološke fakultete Univerze v Ljubljani podelilo Zvezno ministrstvo Republike Avstrije za izobraževanje, znanost in raziskovanje, v sodelovanju s Skupnim raziskovalnim središčem Evropske komisije,« so zapisali na spletni strani Katoliškega inštituta.

Posnetek podelitve nagrade Danubius, ki je potekala 6. novembra 2020, si je mogoče ogledati na tej povezavi.

Simon Malmenvall (r. 1991) je leta 2012 diplomiral iz zgodovine in rusistike. Dve leti kasneje je zaključil magistrski študij zgodovine ter prejel študentsko Prešernovo nagrado Filozofske fakultete za svoje magistrsko delo o odnosih med Kijevsko Rusijo in Bizancem. Leta 2018 je doktoriral iz teologije na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani.

Deloval je kot mladi raziskovalec na Teološki fakulteti, kjer je preučeval intelektualno zgodovino Vzhodnih Slovanov v srednjem veku. Leta 2016 je postal asistent na Fakulteti za poslovne vede pri Katoliškem inštitutu za področje filozofije, religiologije in aplikativne etike, leta 2017 pa asistent pri Katedri za filozofijo Teološke fakultete.

Zgodovina in teološka misel vzhodnega krščanstva in katoliško-pravoslavnih odnosov

Od leta 2018 deluje Malmenvall kot vodja znanstvenoraziskovalnega dela na Fakulteti za pravo in poslovne vede, je vodja knjižnice Katoliškega inštituta ter raziskovalec na Teološki fakulteti. Od leta 2019 pa je vodja podoktorskega temeljnega raziskovalnega projekta »Vladarski svetniki na obrobju srednjeveške Evrope: Kijevska Rusija, Norveška, Duklja«, ki ga financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Simon Malmenvall je objavil nad sto znanstvenih razprav in prevodov s področja kulturne in cerkvene zgodovine, filozofije, ekumenske teologije, ekleziologije in literarne zgodovine. Njegovo glavno raziskovalno zanimanje predstavljata zgodovina in teološka misel vzhodnega krščanstva in katoliško-pravoslavnih odnosov.

Je avtor znanstvene monografije Kultura Kijevske Rusije in krščanska zgodovinska zavest, glavni urednik znanstvene revije Res novae, član uredniškega odbora znanstvene revije Šolska kronika, član uredniškega odbora znanstvene revije Galychina (izdaja Prikarpatska nacionalna univerza Vasyla Stefanika, Ivano-Frankivsk, Ukrajina) in član uredniškega odbora znanstvene revije Edinost in dialog.



Leta 2018 je prejel Svečano listino za mlade visokošolske učitelje in visokošolske sodelavce, ki jo podeljuje Univerza v Ljubljani. V slovenski jezik je prevedel monumentalno delo Poti ruske teologije, ki ga je napisal ruski pravoslavni teolog in zgodovinar Georgij Florovski. Bil je tudi soprevajalec pri prvi slovenski izdaji Izbranih filozofskih spisov Vladimirja Solovjova. Simon Malmenvall velja za enega najprodornejših slovenskih intelektualcev mlajše generacije.


Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh