Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šimon Peres papeža povabil v Izrael

Objava: 03. 05. 2013 / 08:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Šimon Peres papeža povabil v Izrael

Frančišek je med obiskom izraelskega predsednika pozval k okrepljenim prizadevanjem za mir na Bližnjem Vzhodu; Peres je obiskal tudi Frančiškovo mesto Assisi.

Izraelski predsednik Šimon Peres je papeža Frančiška minuli torek povabil na obisk v Izrael. Sveti oče je Peresa sprejel na dopoldanski avdienci v Vatikanu. Pogovor v Apostolski palači je trajal približno pol ure, ob tem pa je Frančišek izraelskega predsednika pozval k okrepljenim prizadevanjem za mir na Bližnjem Vzhodu, so po obisku sporočili iz Vatikana.

»Pričakujem Vas v Jeruzalemu. Pa ne le jaz, temveč vsi Izraelci«, je Peres dejal ob zaključku svojega pogovora s papežem Frančiškom. 89-letni državni poglavar je papeža prosil, naj še naprej 'moli za vse Izraelce'. Svetemu očetu je pojasnil, da bo zanj molil na grobu sv. Frančiška v Assisiju, kamor je odpotoval naslednji dan.

Papež Frančišek in izraelski predsednik sta med drugim razpravljala o ponovni vzpostavitvi izraelsko-palestinskih pogajanj. Izrazila sta prepričanje, da bi s 'pogumnimi odločitvami' in pripravljenostjo obeh strani s pomočjo mednarodne skupnosti lahko dosegli skupni dogovor.

Po srečanju s papežem se je izraelski predsednik Peres sestal še z vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Tarcisijem Bertonejem in s tajnikom za odnose z državami, nadškofom Dominiquom Mambertijem.

Naslednji dan, v sredo, je predsednik Peres obiskal še Frančiškovo mesto Assisi, kjer je v baziliki sv. Frančiška Asiškega prejel naziv častnega meščana. Kot so poročali pri Radiu Vatikan, je Peres prvi, ki mu je pripadla ta čast. Častni naziv je prejel iz rok asiškega župana Claudia Riccija. Med slovesnostjo v baziliki je izraelski predsednik pozval k skupni molitvi za konec 'strahotnega prelivanja krvi' na Bližnjem Vzhodu, obenem pa je izrazil prepričanje, da lahko poglavarji različnih veroizpovedi veliko prispevajo h koncu nasilja in stiske. Sporočilo svetega Frančiška, ki je pozival k skromnosti, ljubezni do ubogih, prizadevanju za mir in varstvu okolja, velja tudi danes, je dejal izraelski državni poglavar.

Posebno zahvalo je Peres namenil mestu Assisi, ki si je med drugo svetovno vojno močno prizadevali za zaščito preganjanih judov.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh