Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sinodalno srečanje župnikov v Rimu skozi oči predstavnika Slovenije [FOTO]

Za vas piše:
Janko Rezar
Objava: 04. 05. 2024 / 19:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2024 / 19:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sinodalno srečanje župnikov v Rimu skozi oči predstavnika Slovenije [FOTO]
Slovenijo je na srečanju zastopal župnik Janko Rezar (tretji z leve). FOTO: Arhiv Janka Rezarja

Sinodalno srečanje župnikov v Rimu skozi oči predstavnika Slovenije [FOTO]

Od nedelje, 28. aprila, do četrtka, 2. maja, je v Rimu potekalo srečanje župnikov z vsega sveta pod naslovom »Župniki za sinodo«.

Srečanja se je udeležilo 193 župnikov iz 99 držav z vseh kontinentov. Število predstavnikov iz vsake države je bilo določeno glede na velikost škofovske konference posamezne države, vključeni so bili tudi predstavniki vzhodnih cerkva.

V imenu Slovenske škofovske konference se je srečanja udeležil velenjski župnik Janko Rezar, avtor tega zapisa.

Dnevi izmenjave izkušenj

Prvi del srečanja se je odvijal nedaleč iz Rima, v duhovnem središču Sacrofano. Tam smo od ponedeljka do srede župniki v mešanih skupinah (po narodnosti in obredu) po metodi pogovora v Duhu izmenjevali izkušnje iz našega pastoralnega dela v župnijah na temo treh vprašanj: o podobi sinodalne Cerkve v naših občestvih, o misijonarskem poslanstvu naših občestev in o vzpostavljanju vezi v župnijskih skupnostih ter navzven.

FOTO: Arhiv Janka Rezarja

Vsebinske uvode v posamezni dan so pod okriljem tajništva sinode ter dikasterijev za duhovnike, za evangelizacijo ter za vzhodne cerkve pripravljali ugledni teologi in teologinja. Največje bogastvo srečanja sta bili izjemno pestra sestava udeležencev in izmenjava naših izkušenj. Delujemo namreč v zelo različnih razmerah.

FOTO: Arhiv Janka Rezarja

Srečali smo se s papežem

Višek srečanja se je zgodil v četrtek, 2. maja, v Vatikanu, kjer smo se srečali s papežem Frančiškom. Srečanje je potekalo v preprostem bratskem pogovoru ob vprašanjih, ki smo jih papežu zastavili zbrani župniki. Ob koncu srečanja nas je spodbudil, naj bomo apostoli sinodalnega gibanja med župniki na domačem terenu.

Preberite tudi: Papež župnikom: Cerkev ne bi mogla obstajati brez vaše predanosti

Pred nami je podpisal pismo župnikom, ki smo ga ob koncu vsi prejeli, da ga skupaj z izkušnjo sinode ponesemo v svoje domače okolje. Sledila sta še kratko osebno srečanje vsakega udeleženca s papežem in zahvalna sveta maša, ki jo je v baziliki sv. Petra vodil kardinal Grech ob somaševanju kardinalov za dikasterije, ki so skrbno in zelo dobro pripravili srečanje.

Še nekaj fotoutrinkov iz arhiva župnika Janka Rezarja:

Nalaganje
Nazaj na vrh