Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sirski kristjani za reformo in proti vmešavanju

Objava: 07. 03. 2012 / 07:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sirski kristjani za reformo in proti vmešavanju

Metropolit Mor Gregorios Al-Amoudi iz Aleppa svari pred državljansko vojno in opozarja, da Sirija lahko postane drugi Libanon po letu 1975.

Sirski pravoslavni metropolit iz Aleppa, Mor Gregorios Yohanna Ibrahim Al-Amoudi, je na obisku v Nemčiji opozoril, da je Asadova vlada razmeroma strpna do kristjanov in drugih manjšin. Po njegovih besedah kristjanov ne preganjajo in metropolit je izrazil dvom, da še kje obstaja država, kjer vlada višja stopnja verske strpnosti kot v Siriji. Med razpravo o omenjeni državi na Katoliški akademiji v Hamburgu je zaradi metropolitovih izjav minuli ponedeljek zvečer prišlo do številnih hrupnih pripomb.

Sirski cerkveni voditelj je poudaril, da kristjani v Siriji 'popolnoma in v celoti' podpirajo vse mirovne proteste in zahtevajo 'reforme na vseh ravneh'. Branijo pa se kakršnih koli vmešavanj s strani drugih držav. Metropolit Al-Amoudi je posvaril pred dolgotrajno državljansko vojno in opozoril, da Sirija lahko postane drugi Libanon po letu 1975.

Ves čas razprave so govornike z medklici in žvižgi prekinjali poslušalci iz publike, kjer se je zbralo okoli dvesto ljudi. Razburjene besede so si izmenjevali tudi sogovorniki. Oba sirska gosta sta se ostro napadla in očitno je bilo, da med njuno oceno položaja v državi vlada ogromen prepad. Basam Išak, tiskovni predstavnik Sirskega narodnega sveta, je metropolitu ugovarjal in poudaril, da so kristjani v Siriji izpostavljeni strahotnemu preganjanju. Nanje pritiskajo predvsem gospodarsko in jih povsem osamijo, denimo pri dostopu do zemlje in delovnih mest.

Zagovornik človekovih pravic pri nemški veji človekoljubne organizacije Missio pa je opozoril na sirske strahove pred brezzračjem moči, kar bi lahko izkoristile druge politične sile, kot je denimo Muslimanska bratovščina. V Iraku so za nemir in nered v državi poskrbeli borci iz Afganistana. Predvsem pa ni sprejemljivo, je dejal nemški sogovornik, da številni cerkveni ljudje, tudi s katoliškega področja, cenijo in hvalijo Asadov režim.

Metropolit iz Aleppa je pred kratkim v neki reviji o Bližnjem vzhodu objavil javni poziv vsem sprtim stranem, naj se odpovejo nasilju, ubojem in uničevanju in naj vodijo dialog v ozračju narodne enotnosti. Rojake je posvaril pred nevarnostmi razkola v državi, pred državljansko vojno in mednarodnim posredovanjem.

Na fotografiji: sirski predsednik Asad

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh