Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sirsko novorojenko posvojila tetina družina in jo poimenovala po mamici

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 02. 2023 / 10:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2023 / 12:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sirsko novorojenko posvojila tetina družina in jo poimenovala po mamici
Sorodniki so deklico poimenovali po pokojni mamici: Afra. FOTO: Aleteia/arhiv Družine

Sirsko novorojenko posvojila tetina družina in jo poimenovala po mamici

Deklico, ki se je rodila pod ruševinami porušene stavbe v Siriji in je edina v svoji ožji družini, ki je preživela rušilni potres 6. februarja letos, sta posvojila njena teta in stric.

Na tisoče ljudi je želelo posvojiti novorojenko, ki je bila ob reševanju s popkovino še vedno povezana z mrtvo materjo. Deklico so odpustili iz bolnišnice, ko je test DNK potrdil, da je teta njena krvna sorodnica, poroča britanski BBC.

Po navedbah zdravnikov je novorojenka dobrega zdravja. Njen stric Halil al-Sawadi, ki je poročen s sestro dekličine matere, je v izjavi za medije dejal, da je nečakinja zdaj »eden od mojih otrok«: »Ne bom delal razlik med njo in lastnimi otroci.« Sorodniki so deklico poimenovali po pokojni mamici: odslej ji bo ime Afra. Kmalu po tem, ko je bila rešena, so jo v bolnišnici poimenovali Aja, kar v arabščini pomeni čudež.

Deklica Afra bo svoje sorodnike in sovaščane vedno spominjala na pokojne starše.

Stavba, v kateri je živela njena družina, je bila ena od približno 50, ki naj bi jih uničil potres z močjo 7,8 v mestu Džindajris v pokrajini Idlib blizu turške meje, ki je pod nadzorom opozicije. Njena mati je kmalu po potresu začela rojevati in deklica se je rodila, tik preden je mlada žena umrla, je povedal njen sorodnik. Umrli so tudi njen oče, štirje bratje in sestre ter teta.

»Ta deklica nam veliko pomeni, saj od njene družine razen nje ni preživel nihče drug,« je za tiskovno agencijo Reuters povedal gospod Sawadi in pojasnil, da bo njega, njegovo soprogo in vse sorodnike v vasi vedno spominjala na njene starše. Stric je še dejal, kako ga je skrbelo, da bi Afro med dvotedenskim bivanjem v bolnišnici kdo ugrabil, saj so ponudbe za njeno posvojitev kar deževale.

Tudi Afrina teta in stric sta pred kratkim postala starša: tri dni po prvem potresu je Hala al-Sawadi rodila zdravo deklico.

Njena družina, ki jo je sprejela, je dejala, da je najboljše okolje za novorojenko med njenimi sorodniki, ne glede na to, kako težke so njihove razmere. Tudi dom gospoda Sawadija in njegove žene Hale je bil v potresu uničen, zato trenutno bivata pri svojih sorodnikih. Tudi zakonca Sawadi sta pred kratkim postala starša: tri dni po prvem potresu je Hala rodila zdravo deklico.

Nalaganje
Nazaj na vrh