Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reševalci rešili novorojenčka, ki je bil na mamo privezan še s popkovino

Za vas piše:
STA, M. P.
Objava: 07. 02. 2023 / 20:47
Oznake: Nesreča, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2023 / 20:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reševalci rešili novorojenčka, ki je bil na mamo privezan še s popkovino
Reševalna akcija v sirskem mestu Hama. FOTO: Xinhua/STA

Reševalci rešili novorojenčka, ki je bil na mamo privezan še s popkovino

Po podatkih sirskega ministrstva za zdravje in reševalne organizacije Bele čelade pa so potresi v Siriji po zadnjih doslej znanih podatkih zahtevali najmanj 1712 življenj, 3749 je ranjenih. Številne ljudi še pogrešajo, tako da bo število žrtev v obeh državah gotovo še naraščalo.

Reševalci se spopadajo z mrazom, da bi našli preživele pod ruševinami več tisoč stavb, ki jih je z zemljo zravnal potres, ki je v ponedeljek območje stresel z magnitudo 7,8, nekaj ur kasneje pa je udaril še en potres z magnitudo 7,5. Zaradi potresov in številnih popotresnih sunkov, ki so povzročili še več trpljenja na obmejnem območju med Turčijo in Sirijo, ki ga že tako pestijo spopadi, so ljudje na ulicah kurili ostanke in ruševine podrtih stavb, da bi se ogreli, medtem ko je začela prihajati mednarodna pomoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preživel dojenček na popkovini

Poročali so tudi o nekaj izjemnih zgodbah o preživetju, med drugim o novorojenčku, ki so ga v Siriji živega potegnili iz ruševin in je bil s popkovino še vedno povezan z materjo, ki je umrla v potresu. Dojenček je bil edini preživeli član njene ožje družine.

Prizadetih 23 milijonov ljudi

Svetovna zdravstvena organizacija je medtem ocenila, da bi utegnilo biti v potresu v Turčiji in Siriji skupno prizadetih kar 23 milijonov ljudi, od tega okoli pet milijonov pripadnikov ranljivih skupin, predvsem sirskih beguncev. Še posebej pereče so namreč razmere na severu Sirije, ki je opustošen po desetletju vojne.

V Turčiji enotedensko žalovanje in izredne razmere

V Turčiji velja enotedensko žalovanje, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je danes v desetih provincah na jugovzhodu države, ki jih je opustošil potres, razglasil trimesečne izredne razmere, da bi omogočili hitro reševanje in popotresno obnovo. V Turčijo se že zgrinjajo tudi reševalne ekipe z vsega sveta.

Kupi v trgovini

Razprodano
Veselo sveto pismo
Za otroke
16,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh