Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Skavt si tudi takrat, ko nimaš rutice okoli vratu«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 31. 05. 2021 / 08:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.06.2021 / 07:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Skavt si tudi takrat, ko nimaš rutice okoli vratu«

»Skavt si tudi takrat, ko nimaš rutice okoli vratu«

Ob 30-letnici slovenskih skavtov o sedanjih in prihodnjih izzivih s Tjašo Sušin in Nejcem Kurbusom.

Načelnika Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Tjaša Sušin in Nejc Kurbus. FOTO: Tatjana Splichal



V Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov so pred pomembno prelomnico. V Štepanji vasi v Ljubljani namreč gradijo svojo hišo. O preteklih, sedanjih in prihodnjih izzivih smo se ob prehojeni 30-letni poti slovenskih skavtov pogovarjali z načelnikoma združenja, Tjašo Sušin in Nejcem Kurbusom.

Pred kratkim je ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore blagoslovil temeljni kamen nove skavtske hiše. Kako dolgo ste skavti čakali nanjo in kdaj predvidoma boste s svojimi dejavnostmi zaživeli v novih prostorih?

Nejc: Če bi vprašali naše prve člane, bi vam dejali, da ne potrebujemo hiše, saj je dovolj, da imamo nekje svoje prostore. Še pred časom ne bi verjeli, da se bomo lotiti tega podviga. Upali smo, da nam bo prostore kdo daroval ali posodil. Zadnjih nekaj let pa na tem trdo delamo.

Tjaša: Od leta 2017 smo intenzivno iskali rešitev, da bi kje odkupili prostore. Bliža se tudi čas, ko se bomo morali izseliti iz zdajšnjih prostorov. Epidemija nam ga je sicer nekoliko podaljšala. Eno leto še imamo pogodbo, nato pa moramo zapustiti sedanjo lokacijo.

To pomeni, da bo hiša v enem letu zgrajena in pripravljena na vašo vselitev?

Nejc: Gradnja poteka fazno, njeno dinamiko pa prilagajamo trenutnim finančnim zmožnostim. Predvidevamo, da bomo hišo zgradili do konca leta in, če bo Bog dal, se vanjo tudi vselili.


Nejc Kurbus: »Prostovoljci so vedno znali odgovoriti na izzive in verjamem, da je tako tudi danes.« FOTO: Tatjana Splichal


Kakšen je vajin pogled na razvoj Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov v zadnjih treh desetletjih?

Tjaša: V treh desetletjih smo precej zrasli. Trenutno smo na točki, ko se tudi sami sprašujemo o optimizaciji delovanja glede na našo velikost. Ta čas imamo približno 5500 članov. Imamo skoraj 70 lokalnih enot po vsej državi.

Nejc: V svojem bistvu smo danes enaki kot pred 30 leti. Takrat si nihče ni mislil, da bomo gradili hišo. Danes imamo skladišče tam, kjer so bile nekdaj prve pisarne, nekje v kletnih prostorih. Tudi takrat smo se ukvarjali z vzgojo otrok in mladih. Bistvo takrat in danes je, da so prostovoljci tu za otroke in mlade. Prostovoljci so vedno znali odgovoriti na izzive in verjamem, da je tako tudi danes.

Epidemija je močno zarezala v naša vsakdanja življenja. Kako je posegla v vaše načrtovane dejavnosti? Kakšne nove prijeme ste morali ubrati?

Nejc: Predvsem nas je vse presenetila. Zaradi nje nismo mogli izvajati svojih dejavnosti. Kar naenkrat so naši voditelji, ki so prostovoljci zato, da so lahko v živo z otroki zunaj v skupini, ostali brez živega stika z mladimi. A čar skavtstva je v tem, da se skavti vedno znajdemo. Zato pa imamo skavte, ki so danes škofi, ministri, župani ali podjetniki. Skoraj 200 dni smo bili s svojimi dejavnostmi povezani le prek spleta. Smo pa naše člane redno pozivali, da ohranijo živ stik z naravo.


Tjaša Sušin: »Želim si, da bi kakovost naše vzgoje pritegnila še več ljudi, da bi nas bilo čez 30 let vsaj 20.000.« FOTO: Tatjana Splichal


Mladi so danes obdani z različnimi dejavnostmi. Kako skavtski duh nagovarja današnjo mladino? Zakaj naj se nekdo odloči postati skavt v poplavi vse ponudbe, ki ga obdaja?

Nejc: Izsledki nekaterih raziskav kažejo, da so otroci, ki obiskujejo skavte, bolj zdravi, tako v fizičnem kot duševnem smislu. To prepoznajo tudi starši. Na začetku skavtske poti si del te druščine, ker ti je lepo. Ko pa pogledaš s časovne distance, vidiš, koliko si pri skavtih pridobil skozi vzgojo in druženje.

Za vami je pot, dolga 30 let. Vaši temelji bodo tudi v prihodnje ostali isti. Kako vidite zgodbo Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov čez 30 let?

Tjaša: Želim si, da bi kakovost naše vzgoje pritegnila še več ljudi, da bi nas bilo čez 30 let vsaj 20.000.

Nejc: Da bi tudi nekdanji skavti čutili, da so skavti. Bolj, kot to čutijo danes. Predvsem pa, da bi znali najti pot do vsakega posameznika in ga pripeljati v boljši jutri.
_ _ _

*Celoten pogovor preberite v Družini (22/2021).*

*Družina na facebooku TUKAJ.*

*Družina na twitterju TUKAJ.*

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh