Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sklep leta apostola Pavla

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 24. 06. 2009 / 10:36
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sklep leta apostola Pavla

V Cerkvi na Slovenskem ga bodo obeležili na različne načine

V vesoljni Cerkvi od 28. junija 2008 do 29. junija 2009 obhajamo leto apostola Pavla, ki ga je v spomin na 2000-letnico njegovega rojstva razglasil papež Benedikt XVI. Sklep Pavlovega leta bo v ponedeljek, 29. junija 2009, na praznik sv. apostolov Petra in Pavla potekal na ravni vesoljne Cerkve kot tudi na krajevni ravni.

Bistveni poudarki iz življenja apostola Pavla

Apostol Pavel je bil najprej poznan po tem, da je preganjal prve kristjane, po videnju pred Damaskom pa je iz preganjalca Kristusa postal apostol, o čemer poročajo trije svetopisemski odlomki. Po spreobrnjenju in daljši notranji in zunanji pripravi na poslanstvo je evangelij ponesel poganskim ljudstvom po skorajda vsem tedaj znanem svetu. Znan je tudi po štirinajstih pismih, ki so namenjena različnim cerkvenim skupnostim in so sestavni del Svetega pisma Nove zaveze. Pavel je umrl mučeniške smrti v Rimu. V cerkvenem bogoslužnem koledarju poleg Pavlovega godovnega dneva 29. junija, v bogoslužju obhajamo tudi spomin na njegovo spreobrnjenje (25. januarja).

Posebej slovesno so Pavlovo leto praznovali v deželah in krajih, ki jih je apostol zaznamoval s svojim življenjem in delovanjem: v deželah, ki jih je prehodil, in v krajih, v katerih je oznanjal Kristusa, v kraju, kjer se je rodil kot Jud (Tarz), in v kraju, kjer je kot kristjan umrl mučeniške smrti (Rim). Posebej so se ga spominjali v škofijah, ki nosijo njegovo ime, in v različnih ustanovah in družbah, ki ga imajo za vzornika in priprošnjika. Proslavila ga je tudi vesoljna Cerkev, saj je prav on – bolj kot kdor koli drugi – jemal nase skrb za vse Cerkve (2 Kor 11,28).

Dogodki ob sklepu Pavlovega leta v Cerkvi na Slovenskem

Škofija Koper

V noči iz petka, 26. junija 2009, na soboto, 27. junija 2009, bo v župnijski cerkvi v Postojni celonočno branje pisem apostola Pavla. Branje se bo začelo v petek ob 20.00, končalo pa v soboto ob 7.00.

V nedeljo, 28. junija 2009, bo ob 17.00 sklep leta apostola Pavla za Postojnsko v pokopališki cerkvi sv. Pavla v Zagorju. Somaševanje bo vodil postojnski dekan Ervin Mozetič.

V nedeljo, 28. junija 2009, bo ob 17.00 sklep leta apostola Pavla za Vipavsko v podružnični cerkvi sv. Pavla nad Vrtovinom v župniji Kamnje na Vipavskem. Sv. mašo bo daroval mag. Božo Rustja.

V nedeljo, 28. junija 2009, bo ob 17.00 sklep leta apostola Pavla v pokopališki cerkvi na Starodu v župniji Podgrad. Pred sv. mašo bo priložnost za prejem zakramenta spovedi, med njo pa možnost podelitve popolnega odpustka.

V nedeljo, 28. junija 2009, bo ob 18.00 sklep leta apostola Pavla za južni del koprske škofije v podružnični cerkvi sv. Pavla v Črnotičah. Sv. mašo bo daroval škofov vikar za pastoralo mag. Renato Podbersič.

Nadškofija Ljubljana

Od petka, 26. do nedelje, 28. junija 2009, bo v župniji Sostro (Ljubljana – Dobrunje) ob sklepu Pavlovega leta potekalo več prireditev:

– v petek, 26. junija 2009, ob 19.00 bo v podružnični cerkvi sv. Urha v Dobrunjah ob sklepu Pavlovega leta in blagoslovitvi obnovljene cerkve sv. Pavla sv. maša, po njej pa bo dramski igralec Gregor Čušin uprizoril dramo Pešec;

– v soboto, 27. junija 2009, ob 19.00 bo v podružnični cerkvi sv. Pavla v Šentpavlu pri Lipoglavu ob sklepu Pavlovega leta in blagoslovitvi obnovljene cerkve potekala duhovna priprava, ki bo vključevala spravno sv. mašo ob obletnici postavitve plošče povojnim žrtvam Šentpavla, obletno sv. mašo za gvardijana br. Branka Likarja OFMConv ter molitev za mir v duhu Assisija;

– v nedeljo, 28. junija 2009, ob 15.00 bo v podružnični cerkvi sv. Pavla v Šentpavlu pri Lipoglavu ob sklepu Pavlovega leta molitvena ura pred Najsvetejšim. Ob 16.00 bo nadškof msgr. Alojz Uran daroval sv. mašo in blagoslovil obnovljeno cerkev.

V ponedeljek, 29. junija 2009, na praznik sv. apostolov Petra in Pavla, bo nadškof msgr. Alojz Uran pri slovesni sveti maši, ki se bo začela ob 9.00 in pri kateri bodo posvečeni novomašniki, v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani sklenil leto apostola Pavla. V imenu svetega očeta bo zbranim podelil popolni odpustek.

Nadškofija Maribor

V ponedeljek, 29. junija 2009, bo nadškof msgr. dr. Franc Kramberger pri slovesni sveti maši, ki se bo začela ob 15.00 in pri kateri bosta posvečena novomašnika, v stolnici sv. Janeza Krstnika v Mariboru sklenil leto apostola Pavla. V imenu svetega očeta bo zbranim podelil popolni odpustek.

Cistercijanski samostan v Stični

Skupnost slovenskih katehistinj in katehistov (SSKK) med 24. in 27. junijem 2009 v cistercijanskem samostanu v Stični pripravlja 32. študijsko posvetovanje z naslovom Goreči v Duhu: Apostol Pavel – navdih sodobnemu oznanjevalcu. Posvet sovpada s sklepom Pavlovega leta in je zato tudi osredotočen na apostola Pavla. Predavatelji ga bodo predstavili kot molivca in častilca Boga, kot oznanjevalca vstalega Kristusa in kot graditelja skupnosti. Vsi trije vidiki njegove osebnosti in delovanja so zgled in spodbuda tudi za vse oznanjevalce – katehete današnjega časa.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh