Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjižni sejem: Sklepno dejanje literarnega natečaja Tvoj šepet

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 22. 11. 2023 / 15:29
Oznake: Knjiga, Mladi, Najst
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.12.2023 / 06:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Knjižni sejem: Sklepno dejanje literarnega natečaja Tvoj šepet
Najst
Nagrajenci Neža Dular, Nejc Ledinek Hovnik in Živa Ema Brigadir. FOTO: Tatjana Splichal

Knjižni sejem: Sklepno dejanje literarnega natečaja Tvoj šepet

Tvoj šepet je literarni natečaj, ki ga je revija Najst letos priredila že četrtič. K sodelovanju so bili povabljeni najstniki, stari med 13 in 19 let. Nagrajenci so bili razglašeni maja, kot pika na i pa je na knjižnem sejmu sledila še tradicionalna podelitev nagrad ob pogovoru z nagrajenci in komisijo.

Besedila je ocenila tričlanska komisija

Tokrat so vir navdiha mladih avtorjev postale predvsem na videz vsakdanje situacije. Na natečaj je prispelo več kot 60 besedil. Odločitev o nagrajencih so opravili dr. Cvetka Sokolov, otroška in mladinska pisateljica ter profesorica na Filozofski fakulteti v Ljubljani, dr. Tina Osterman, prevajalka in knjižna urednica pri Založbi Družina, ter Aleš Čeh, profesor slovenskega jezika in književnosti, urednik, literarni kritik in sodelavec Filozofske fakultete v Mariboru.

Ob začetku prireditve je vodja revijalnega programa Barbara Kastelec zbranim predstavila zgodovino natečaja. FOTO: Tatjana Splichal

Aleš Čeh: pot vsakega literata je sestavljena iz vzponov in padcev

Kot predstavnik komisije na prireditvi je Čeh občinstvu povedal, kako so se lotili izbire nagrajencev, in podelil svoje izkušnje iz sveta književnosti. Z mladimi ustvarjalci je podelil, da tudi on potem, ko kam pošlje svoje besedilo, ob čakanju na odziv čuti nemir. Poudaril je, da so tudi njega že kdaj zavrnili in da je to preprosto korak na poti. Tudi popravljanje besedil je pomembno in dragoceno – ni nujno, da vse uspe »v prvo«.

Član literarne komisije Aleš Čeh je prebral utemeljitve nagrad. FOTO: Tatjana Splichal

Poudaril je, naj se mladi, ki želijo pisati kakovostna besedila, čim bolj obdajo z umetnostjo vseh vrst, saj ta bogati besedni zaklad in načine izražanja. Ob pogledu na prispevke, prispele na letošnji natečaj, pa je dejal, da je prihodnost slovenske književnosti svetla. Nagrajencem je čestital v imenu celotne komisije in jim tudi podelil priznanja.

Navdihujoči nagrajenci

V literarno obarvanem pogovoru so sodelovali trije od štirih letošnjih nagrajencev: zmagovalka natečaja Živa Ema Brigadir, drugouvrščeni Nejc Ledinek Hovnik in prejemnica posebne nagrade za osnovnošolce Neža Dular. Nagrado za tretje mesto je prejel Timotej Kristijan Kovač.

Sproščen pogovor s komisijo in nagrajenci. FOTO: Tatjana Splichal

Živa je z zbranimi podelila, da je bila navdih za pesem Čaj, ki ni bil popit, skodelica čaja, ki ga je pozabila spiti, in kot dijakinja naravoslovno usmerjene šole dejala, da sta si naravoslovje in umetnost precej bliže, kot se zdi na prvi pogled. Nejc je kot avtor zgodbe Valentinovo o zasvojenosti z drogami in neperspektivnim odnosom izpostavil, da je ena bistvenih nalog umetnosti govoriti o pomembnih temah – čeravno so pogosto težke in neprijetne. Neža, ki je komisijo prepričala z zgodbo Ko izgubiš radirko, pa je dala misliti s tem, koliko se lahko naučimo iz preproste vsakdanje situacije – če se le ustavimo in si to dopustimo.

Najlepša nagrada je knjižna objava

Najlepša nagrada za vse nagrajence je knjižna objava besedil v knjižici Tvoj šepet 2023, ki je izšla prav na dan dogodka. Vanjo se je poleg nagrajenih besedil uvrstilo še pet prispevkov, za katere je komisija presodila, da si zaslužijo posebno omembo. Vsi smo povabljeni, da knjižico vzamemo v roke. Prinaša namreč priložnost, da na svet pogledamo skozi mlajše oči.

S svežimi knjižicami Tvoj šepet 2023. FOTO: Tatjana Splichal

Razpis za prihodnje leto je že objavljen

Zadnje besede prireditve so bile namenjene najstnikom, saj je z izidom knjižice že objavljen tudi razpis za literarni natečaj Tvoj šepet 2024. Mladi med 13. in 19. letom lahko svoja besedila pošljejo vse do konca marca.

Sponzor natečaja Tvoj šepet je podjetje Seascape d. o. o.

Kupi v trgovini

Tvoj šepet 2022
Za mladino
8,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh