Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družina na Slovenskem knjižnem sejmu s kar 11 dogodki

Za vas piše:
M. M.
Objava: 17. 11. 2023 / 05:33
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2023 / 12:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Družina na Slovenskem knjižnem sejmu s kar 11 dogodki
Založba Družina ima vidno vlogo na Slovenskem knjižnem sejmu. FOTO: Siniša Kanižaj

Družina na Slovenskem knjižnem sejmu s kar 11 dogodki

Med 21. in 26. novembrom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani poteka Slovenski knjižni sejem (SKS), ki je eden najpomembnejših knjižno-kulturnih dogodkov v Sloveniji. Lani ga je obiskalo več kot 45 tisoč ljudi. Na njem bo z več dogodki sodelovala tudi založba Družina.

Sejem – vstop nanj je prost – bo obogaten s pestrim spremljevalnim program, ki vključuje predstavitve knjig, avtorjev, literarne debate, delavnice ter številne druge dogodke, ki sejem za obiskovalce naredijo še privlačnejši. Družina, ki je tudi ena od pokroviteljic sejma, bo na njem sodelovala z enajstimi dogodki. Poglejmo podrobnosti.

SLOVENSKI UMETNIKI V BEOGRADU

Kdaj? 21. november ob 15.00; Kje? Pogovorna postaja

V minulem stoletju, v času sobivanja v dveh skupnih državnih tvorbah, so številni Slovenci zaznamovali zunanjo podobo in kulturni utrip prestolnice – Beograda. Knjiga Slovenski umetniki v Beogradu predstavlja likovne ustvarjalce, katerih dela so ohranjena v upravnih stavbah in muzejih »obeh Jugoslavij«, ter snovalce sakralnih objektov. V pogovoru z dolgoletnim beograjskim nadškofom pa bomo spregovorili tudi o drugih slovenskih odtisih v mestu na sotočju Save in Donave.

Sodelujoči: upokojeni nadškof Stanislav Hočevar, dr. Andrej Doblehar; moderira: David Ahačič

PRAZNIKI – RAZMISLEKI, KATERE IN ZAKAJ PRAZNOVATI

Kdaj? 21. november ob 17.00; Kje? Pogovorna postaja

Vabljeni na pogovor ob izidu knjige dr. Žige Turka PRAZNIKI – Zakaj in čemu.

Dr. Žiga Turk, cenjen predavatelj in kolumnist, v novi knjigi razmišlja o praznikih kot o temeljih skupnosti, predmetu spomina, orientacijskih točkah v času, a nikakor ne v obliki hladne analitične razprave. Z notranjim žarom piše o slovenskih praznikih, o razlogih za njihovo vzpostavitev, o njihovi vsebini, pa tudi o tistih praznikih, ki jih ni, čeprav bi morali biti. V 22 poglavij je strnil razmisleke o praznikih, kot se vrstijo v koledarju, začenši z božičem, prek obletnice Dražgoške bitke in Prešernovega dneva, dneva zmage in dneva Ljubljane, do prvega šolskega dneva in drugih ... Svoje povabilo k branju je sklenil z opisom: »Prazniki so štafetna palica vrednot in vrednosti, ki smo jo prevzeli od prednikov, da bi jo izročili potomcem. In nas povezujejo v složnejšo, strpnejšo skupnost.«

Sodelujoči: dr. Žiga Turk in Aleksander Zorn; moderira: Tone Rode

LITERARNI NATEČAJ TVOJ ŠEPET

Kdaj? 22. november ob 14.00; Kje? Pogovorna postaja

Uredništvo revije Najst je že četrtič pripravilo Tvoj šepet – literarni natečaj za mlade, na katerega se je odzvalo 40 avtorjev. Na videz vsakdanje situacije so postale vir literarnega navdiha najstnikov, ki so jih spretno ubesedili in skoznje prelili svoje barve. Z nagrajenci literarnega natečaja in predstavnikom komisije Alešem Čehom se bo pogovarjala Patricija Gril, urednica revije Najst.

Sodelujoči: Cvetka Sokolov, Tina Osterman in Aleš Čeh; moderira: Patricija Gril

SLOVENSKI NARODNI BUDITELJI

Kdaj? 22. november ob 19.00; Kje? Pogovorna postaja

V zbirki Slovenski narodni buditelji Ivan Sivec popisuje življenje in delo treh velikih imen naše zgodovine, primorskega duhovnika Virgila Ščeka, prvega slovenskega alpinista in velikega humanista Valentina Staniča ter prvega slovenskega pesnika Valentina Vodnika.

Sodelujoči: Ivan Sivec; moderira: Ksenja Hočevar

PODELITEV NAGRADE SVETLOBNICA 2023

Kdaj? 23. november ob 13.00; Kje? Pisateljski oder

Svetlobnica je zdaj že tradicionalni literarni natečaj Založbe Družina, na katerega so se prijavili avtorji z izvirnimi, še neobjavljenimi knjižnimi deli v slovenskem jeziku. Člani žirije so izbirali med prijavljenimi deli s področja romanopisja, poezije, dramatike ali literarne esejistike. Nagrado bo podelil predsednik žirije Jože Horvat.

Sodelujoči: člani žirije in nominiranci; moderira: David Ahačič

VELIKA PREIZKUŠNJA



Kdaj? 23. november ob 14.00; Kje? Pogovorna postaja

Francoski pisatelj, urednik in novinar Etienne de Montety bo govoril o zatekanju k skrajnim oblikam religij ali ideologij kot posledici brezperspektivnosti materialistično naravnane sodobne družbe, kar avtor reflektira tudi v svojem nagrajenem romanu Velika preizkušnja. Roman je navdihnil resnični dogodek, ki se je 26. julija leta 2016 zgodil v Franciji, ko sta pripadnika skrajnega islama umorila osemdeset let starega duhovnika.


Sodelujoči: Etienne de Montety, p. Edi Kovač; moderira: Tina Osterman



UKRAJINA POD KRIŽEM

Kdaj? 24. november ob 11.00; Kje? Pogovorna postaja

Ob prvi obletnici vojne v Ukrajini je izšel zgovoren knjižni intervju ameriškega novinarja Johna Burgerja s poglavarjem ukrajinske Grškokatoliške cerkve Svjatoslavom Ševčukom. Čeprav je začel nastajati kot pričevanje o nadškofovem življenju in bogati duhovni ter kulturni dediščini Ukrajine, mu je nov okvir postavil ruski napad, bralcu pa je tako omogočeno iz prve roke začutiti notranje doživljanje ukrajinskega ljudstva ob tej preizkušnji.

Sodelujoči: John Burger; moderira: Karlo Smodiš

IZVOLJENI

Kdaj? 24. november ob 15.00; Kje? Pogovorna postaja

Ko televizijska nadaljevanka postane knjižna uspešnica z istoimenskim naslovom – The Chosen. Najbolj osupljiva zgodba vseh časov (Jezusovo življenje) povedana na svež in nov način. Kako je to uspelo avtorju uspešnic iz lestvice New York Timesa, Jerry B. Jenkinsu?

Sodelujoči: Klemen Dvornik, Jernej Kastelec, Andraž Arko; moderira: Barbara Kastelec

VLADAVINA

Kdaj? 25. november ob 12.00; Kje? Pisateljski oder

Kako je na zahodu civilizacija postala to, kar je, in zakaj razmišljamo tako, kot razmišljamo, v najširšem zgodovinskem kontekstu. Gotovo ste se že kdaj vprašali, zakaj je krščanstvo tako prevratniško in moteče ter kako popolnoma je preželo miselnost latinskega sveta. Več v knjigi Vladavina.

Sodelujoči: dr. Drago Ocvirk, Jože Jelnikar, Jon Grošelj, Ožbej Peterle

KAR SE ZGODI, SE ZGODI V TIŠINI

Kdaj? 26. november ob 16.00; Kje? Pogovorna postaja

Zbirka Sozvezdja letos slovenskim bralcem prvič predstavlja še en pomemben pesniški glas, Pulitzerjevo nagrajenko Lisel Mueller. Zbirko bo predstavil urednik dr. Brane Senegačnik, o zadnji knjigi pa se bosta z njim pogovarjali prevajalka Miljana Cunta ter pesnica in literarna kritičarka Tina Kozin.

Sodelujoči: Miljana Cunta, Tina Kozin; moderira: Brane Senegačnik

BLIZU LJUDEM – FENOMEN KNJIGE NA SPLETNI PRIŽNICI

Kdaj? 26. november ob 14.00; Kje? Veliki oder

Knjiga misli in spodbud priljubljenega duhovnika Martina Goloba Na spletni prižnici se je z več kot 20.000 prodanimi izvodi v letu od izida zavihtela na vrh lestvice najbolj uspešnih slovenskih knjig. Avtorja sta v tem času obiskala več deset slovenskih krajev, se srečala z več tisoč bralci, širila nasmehe in navduševala z veselo novico …

Sodelujoči: Martin Golob, Lojze Grčman; moderira: Manica Ferenc




Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Na spletni prižnici
Pričevanja
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh