Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Abraham, Loka, Slovenci in Brižinski spomeniki

Za vas piše:
Urška Florjančič
Objava: 24. 04. 2023 / 10:00
Oznake: Cerkev, Škof, Zgodovina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.04.2023 / 10:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Abraham, Loka, Slovenci in Brižinski spomeniki
Kip škofa Abrahama. FOTO: Tatjana Splichal

Škof Abraham, Loka, Slovenci in Brižinski spomeniki

Ob praznovanju 1050-letnice prve pisne omembe Loke in okoliških krajev smo v soboto, 22. aprila 2023, v Stari Loki slavnostno odkrili in blagoslovili kip freisinškega škofa Abrahama, prvega zemljiškega gospoda Loškega gospostva, v čigar obredniku so bili najdeni Brižinski spomeniki, ki so najstarejši znani ohranjeni zapisi v slovenščini in najstarejši latinični zapis v katerem koli slovanskem jeziku.

Pri slovesni sveti maši ob 16. uri v cerkvi sv. Jurija v Stari Loki, ki jo je vodil lj. pomožni škof Franc Šuštar ob somaševanju duhovnikov loške dekanije in gostov, v navzočnosti škofovske delegacije iz Nadškofije München in Freising, so sodelovali združeni pevski zbori loških župnij in vokalna skupina državne Dvojezične šole Pavla Petričiča iz Špetra Slovenov. Slovesnost se je nadaljevala ob 17.30 v Parku škofov pod cerkvijo v Stari Loki z blagoslovom kipa škofa Abrahama, ki je delo akad. kiparja Metoda Frlica

Pomožni škof Franc Šuštar. FOTO: Tatjana Splichal

Ob predstavitvi kipa, petju Škofjeloškega okteta, glasbi mladih trobentačev in bobnarja, ter branju darilne listine iz l. 973, s katero je cesar Oton II. podelil loške posesti škofu Abrahamu in so v njej prvič omenjeni kraji na Loškem, je kip škofa Abrahama blagoslovil pomožni škof Nadškofije München in Freising Wolfgang Bishof. Dogodek so v sodelovanju pripravili Župnija Stara Loka, Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka in Občina Škofja Loka, ki je postavitev kipa finančno podprla iz participativnega proračuna. Ob tej priložnosti sta pobudnika dogodka, župnija in društvo, pripravili priložnostno knjižico o škofu Abrahamu, Loškem gospostvu, Slovencih in Brižinskih spomenikih. 

Kip je blagoslovil pomožni škof Nadškofije München in Freising Wolfgang Bishof. FOTO: Tatjana Splichal

Istočasno si je bilo mogoče v preddverju Jurjeve dvorane ogledati priložnostno filatelistično razstavo ob 90. obletnici smrti pisatelja, tržaško-koprskega in lavantinskega škofa dr. Andreja Karlina katerega kip že stoji v Parku škofov. Na Jurjevo nedeljo, 23. aprila 2023, je freisinški pomožni škof W. Bishof ob sklepu svete maše v starološki farni cerkvi blagoslovil sliko škofa Abrahama, ki je nastala ob tem jubileju in bo del zbirke slik nekdanjih duhovnikov in dostojanstvenikov starološke fare. Veliko število obiskovalcev slovesnega dogajanja v Stari Loki kaže na to, da se Slovenci zavedamo pomena naše zgodovine in spoštujemo delo naših prednikov, ki so nam predali vero, jezik in kulturo. Mi pa smo te darove dolžni ohranjati in predati našim zanamcem.


Nalaganje
Nazaj na vrh