Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Andrej Glavan: »Menim, da smo postavili solidne temelje mladi škofiji«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 05. 07. 2021 / 06:00
Oznake: Duhovnost, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2021 / 09:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Andrej Glavan: »Menim, da smo postavili solidne temelje mladi škofiji«
Škof Andrej Glavan je vodil novomeško škofijo vse od njene ustanovitve leta 2006. FOTO: Tatjana Splichal

Škof Andrej Glavan: »Menim, da smo postavili solidne temelje mladi škofiji«

Ob imenovanju dr. Andreja Sajeta za novega novomeškega škofa smo dosedanjega škofa msgr. Andreja Glavana vprašali, kako gleda na opravljeno delo v zadnjih 15 letih, ko je novomeška škofija stopila na samostojno pot. Svojemu nasledniku, dr. Andreju Sajetu, pa sporoča, da mu bo vedno na razpolago za pomoč, če jo bo potreboval.

Kako gledate na vašo škofovsko službo, ki ste jo opravljali kar 15 let?

Težko ocenjujem uspešnost svojih služb. Bolj realno jo lahko ocenite nekdo od sodelavcev ali tudi opazovalcev. A ocenjevalci od zunaj so dali pozitivne ocene. V mnogih pozitivnih pobudah smo bili pravniki v naših škofijah prvi, na primer s tridnevnimi študijskimi srečanji za duhovnike, skupne počitnice, nov slog škofovih kanoničnih vizitacij. Menim, da smo postavili solidne temelje mladih škofij, čeprav je nekaj načrtov ostalo nerealiziranih.  

Kaj ste najbolj ponosni v času opravljanja svojih služb?

Ponosen sem, da smo s celotno škofijsko ekipo in pravzaprav z vsemi duhovniki uspeli postaviti na noge pastoralni center Baragov zavod, kjer imamo vsa pastoralna srečanja za duhovnike. Imamo tudi lepo prenovljen škofijski romarski center na Zaplazu - nov statično zanesljiv strop, inštalacije, novo zakristijo s sanitarijami, Grozdetovo kapelo, nov oltar milostnega kipa, novo fasado in nov tlak v cerkvi in nazaj nov nepremični kamniti daritveni oltar. Tudi škofijo smo v celoti prenovili. Najbolj pa sem vesel desetih novih maš v 15 letih.  

Katerega dogodka se najraje spominja iz zadnjega 15-letnega obdobja?

V lepem spominu imam škofijski in pozneje tudi slovenski evharistični kongres z beatifikacijo blaženega Alojzija Grozdeta. Seveda pa je eden najlepših dogodkov in vir velikega veselja posvečenje kar štirih novih mašnikov v enem letu. V lepem spominu imam tudi vsa srečanja s papeži, svetim Janezom Pavlom II, Benediktom XVI. in s papežem Frančiškom.

Škof Andrej Glavan med rokovanjem s papežem Frančiškom. FOTO: Vatican News

V kakšnem stanju, tako duhovnem kot finančnem smislu, je trenutno novomeška škofija?

Menim, da je novomeška škofija v dobrem finančnem oziroma gospodarskem stanju. Duhovno stanje je prav tako, po moji oceni, dobro, čeprav statistični podatki, tako kot v vseh škofijah, gredo navzdol. Skrbel me je padec novih redovnih in duhovniških poklicev, a nov bogoslovec, ki bo letos začel pripravljalni letnik je razlog za upanje, da bo Bog uslišal naše molitve. 

Prepričan sem, da je ozemlje naše škofije dovolj napojeno z mučeniško krvjo, da bodo tudi v bodoče še vzklili novi duhovni poklici.   

Kako se je škofija po vašem mnenju vklopila v širši družbeni prostor na območju, ki ga pokriva?

Prepričan sem, da je škofija že vstopila v zavest prebivalcev Dolenske, Bele krajne in Kočevske. To potrjujejo pogovori ob pastoralnih obiskih. K temu so pripomogli tudi škofovi obiski v vseh župnijah vsako četrto leto, ko sem se srečeval tudi po podružnicah z mežnarji in ključarji. V škofiji je kar 415 cerkva. Glede na število katoličanov je to kar veliko. Dobre odnose imamo tudi z občinami, tako da nas te pogosto vabijo na prireditve in proslave. Župane smo vsako leto povabili tudi k mašam za domovino 26. decembra. 

Kako vidite svojega naslednika dr. Andreja Sajeta?

Dr. Andrej Saje je zelo vsestransko razgledan, strokovnjak za cerkveno pravo. Kot tajnik nadškofa Šuštarja je obiskal tudi mnoge župnije naše škofije, zato delno pozna svojo novo škofijo. Kot strokovnjak za cerkveno pravo, zlasti ožjega področja zakonskega in družinskega prava, bo lahko uspešno zastavil pastoralo družine in pripravo na zakon. Doslej je bil oficial, vodja Metropolitanskega sodišča v Ljubljani. Odkar vodimo škofje t. i. kratke ničnostne postopke za cerkvene zakone, bo z lahkoto vodil tudi te procese. Ker je še razmeroma mlad, ima pred sabo še dvajset najbolj ustvarjalnih let. Svoje vodenje in upravo novomeške škofije bo lahko na novo in dolgoročno uspešno zastavil. Če bo v čem potreboval mojo pomoč, mu bom vedno na razpolago, če mi bo Bog dal še kaj moči. 

Škof Glavan svojemu nasledniku: »Naj bodo vrata škofije vedno odprta za sobrate duhovnike.« FOTO: arhiv Družine

Kakšen nasvet bi mu dali pred posvečenjem?

Naj zaupa v milost, ki mu bo dana s polaganjem škofovih rok. Naj bodo vrata škofije vedno odprta za zbiranje duhovnikov, še posebej, ker je večina duhovnikov starejših od njega in potrebujejo spodbudo in prijazno besedo. Naj jih ima rad in spoštuje njihovo delo. Večkrat sem že rekel, da so naši duhovniki pravi garači in večinoma skromni. Bogu sem hvaležen, da ni bilo več težav, pa naj bo to uboštvo, najčistejše ali pokorščina.

Pogovor s škofom Glavanom si boste lahko prebrali tudi v novi številki tiskane izdaje Družine.


Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh