Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Bizjak na Sveti Gori: narava nikoli ne odpušča! [FOTO]

Za vas pišejo:
Tatjana Splichal, M.M.Š.
Objava: 15. 08. 2023 / 19:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.08.2023 / 20:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Bizjak na Sveti Gori: narava nikoli ne odpušča! [FOTO]
Škof Bizjak: »Bog nam odpusti naše grehe, narava pa ne!« FOTO: Tatjana Splichal

Škof Bizjak na Sveti Gori: narava nikoli ne odpušča! [FOTO]

V koprski škofiji so današnji praznik Marijinega vnebovzetja slovesno obhajali v tamkajšnjem osrednjem Marijinem svetišču na Sveti Gori.

Nekaj utrinkov s slovesnosti ob največjem Marijinem prazniku je v fotoobjektiv ujela naša fotografinja Tatjana Splichal.

Somaševalci. FOTO: Tatjana Splichal

Somaševanje je vodil koprski škof dr. Jurij Bizjak, ob rektorju svetišča Bogdanu Knavsu in svojem tajniku Blažu Lapanji. Škof Bizjak je v pridigi spregovoril predvsem o nedavni nesreči, ki je zadela slovenski narod, in ob tem izpostavil človekov odnos do narave. Naša civilizacija malodane želi premagati naravo, kar se nam sedaj maščuje. Škof je poudaril, da narava nikoli ne odpušča. Bog nam odpusti naše grehe, je zatrdil, »narava pa ne!«

Škof Bizjak med pridigo. FOTO: Tatjana Splichal

Ob tem je škof Bizjak izpostavil še moč molitve. Zbranim romarjem je položil na srce, naj se v molitvah priporočajo tudi svojim prednikom, »ki so naši veliki priprošnjiki v nebesih«.

Olga, Rozana in Magdalena so doma iz zamejskih župnij Sovodnje in Števerjan. Na veliki šmaren vsako leto poromajo na Sveto Goro: najprej duhovno okrepčilo pri praznični maši, sledi čas za prijateljsko druženje. Vse tri so tudi dolgoletne bralke Družine. FOTO: Tatjana Splichal

Praznično bogoslužje je spremljalo ljudsko petje. Svete maše so se udeležili številni romarji iz zamejstva, Primorske in tudi drugih krajev po Sloveniji.

Gašper Suhadolnik in njegovi starši so doma iz Borovnice. Na praznik Marije Vnebovzete se vsako leto odpravijo na romanje. Vsako tretje leto so na Sveti Gori, vmes poromajo na Brezje in Ptujsko Goro. Vrstni red se je malo zmedel le v času korone … FOTO: Tatjana Splichal

Slovesnemu bogoslužju so sledile pete litanije pred Najsvetejšim, že na predvečer današnjega praznika pa so na Sveti Gori priredili tudi procesijo z Marijinim kipom.

Nagovor škofa Bizjaka v priponki:Marijino vnebovzetje Skof Bizjak.docx

Nalaganje
Nazaj na vrh