Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Glavan in Slovenska karitas obiskala Srbijo

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 15. 07. 2014 / 11:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Glavan in Slovenska karitas obiskala Srbijo

Škof Glavan in Slovenska karitas obiskala Srbijo

Minuli konec tedna so predstavniki Cerkve na Slovenskem in Slovenske karitas obiskali Srbijo, ki so jo prizadele poplave.

Foto: TU SŠK

Minuli konec tedna so predstavniki Cerkve na Slovenskem in Slovenske karitas obiskali Srbijo, ki so jo prizadele poplave. V delegaciji so bili predsednik Slovenske škofovske konference, škof Andrej Glavan, generalni tajnik Slovenske karitas, Imre Jerebic, in predstavnik Karitas vojaškega vikariata, dr. Jože Plut. Srečali so se z direktorjem Karitas Srbije, Vladislavom Vargo, in organizatorji pomoči in obnove v Srbiji. Na srečanju, ki ga je sklical beograjski nadškof, Stanislav Hočevar, predsednik Karitas v Srbiji, so se prisotni pogovarjali o tem, kako bi najkoristneje porabili sredstva, zbrana v Sloveniji. Seznanili so se s posledicami poplav, dejanskim stanjem in načrti za obnovo prizadetih območij.

Najprej bodo morali poskrbeti za obnovo poškodovanih hiš in nujne opreme, trudijo se za čimprejšnji zagon kmetijstva, ljudje pa najprej potrebujejo osnovno pomoč, med drugim tudi nego na domu za starejše, bolne, ranjene, otroke s posebnimi potrebami ..., dobili pa bodo tudi psihosocialno pomoč. Hrano in higienske pripomočke, ki so jih evropske dobrodelne organizacije, tudi Slovenska karitas, poslale v prvih tednih po naravni nesreči, še vedno razdeljujejo prostovoljci po vseh prizadetih območjih.

Škofa msgr. Andreja Glavana sta apostolski nuncij, msgr. Orlando Antonini, in nadškof, msgr. Stanislav Hočevar, spremila v Obrenovec, kjer so se srečali s prebivalci. Zvečer je škof Glavan sodeloval pri maši v katedrali v Beogradu, potem pa se je pogovarjal s slovenskim veleposlanikom v Srbiji, Francem Butom. Naslednji dan ga je sprejel srbski minister za pravosodje Nikola Selaković, sicer odgovoren tudi za verske skupnosti, popoldne pa se je škof Glavan mudil v mestu Šabac, kjer so ga spremljali pravoslavni duhovniki in predstavniki karitas.

Obiska so bili veseli tudi prebivalci, ki so delili svoje tragične zgodbe in se Slovencem iz srca zahvaljevali za nesebično pomoč.

Vir: TU SŠK

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh