Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Glavan na Madagaskarju

Igor Vojinovič
Za vas piše:
Igor Vojinovič
Objava: 10. 12. 2018 / 08:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.12.2018 / 12:51
Ustavi predvajanje Nalaganje

Škof Glavan na Madagaskarju

Od 26. novembra do 14. decembra škof Andrej Glavan na Madagaskarju, kjer obiskuje slovenske misijonarje in misijonske postojanke.

Od 26. novembra do 14. decembra 2018 se novomeški škof msgr. Andrej Glavan mudi na Madagaskarju, kjer obiskuje slovenske misijonarje in misijonske postojanke, ki so jih tam postavili v preteklih 50 letih. V nedeljo, 9. decembra, se bo v misijonskem središču Vangaindrano udeležil osrednje proslave ob 50. obletnici prihoda prvih Slovencev v škofijo Farafangana na jugu otoka.



Škofa Glavana spremlja narodni voditelj misijonov in ravnatelj Misijonskega središča Slovenije Matjaž Križnar ter Ludvik Žagar, župnik v Leskovcu pri Krškem. Poleg njiju so na otoku tudi lazarista g. Franc Rataj, vizitator slovenske province Misijonske družbe in njegov predhodnik g. Pavle Novak, vodja misijonske pisarne Tina Jež, nekdanji misijonar Izidor Grošelj, sicer župnik v Šentvidu pri Stični in drugi.

Obiskuje tudi odročne kraje

Poleg slovenskih misijonarjev je škofa Glavana sprejel krajevni škof msgr. Gaetano Di Pietro in številni domači župniki, duhovniki in sestre redovnice. Škof z delegacijo iz Slovenije vsak dan obiskuje različne misijonske postojanke, začenši od Akamasoe Pedra Opeke ob glavnem smetišču v prestolnici Antananarivo do bolj odročnih in težko dostopnih postojank na jugu škofije. Škof Glavan povsod mašuje in se srečuje ter blagoslavlja otroke, ki hodijo v šole, zgrajene z darovi iz Slovenije, vernike župnij in podružnic, za katere skrbijo Slovenci, različne stavbe, prostore in vozila MIVA.

Domači župniki

»Slovenski misijon« se razprostira na najbolj zahtevnem področju Madagaskarja, po 50 letih pa vedno več župnij dobiva župnika domačina, malgaškega rodu, ki jim naši misijonarji izročajo v roke dobro postavljeno Cerkev z vsemi dejavnostmi in strukturami: od verouka in mladinskih skupin do zakramentalnega in karitativnega delovanja, bogoslužnih in pastoralnih prostorov in cerkva. Ob tem s svojimi šolami, dispanzerji, cestami in kmetijskim usposabljanjem veliko prispevajo k širšemu, celovitemu občečloveškemu napredku kraja in domačega prebivalstva.

Več o obisku najdete na spletni strani Misijonskega središča Slovenije.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh