Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Jamnik na Irskem

Objava: 29. 06. 2011 / 07:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Škof Jamnik na Irskem

Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik je irsko prestolnico obiskal na povabilo generalnega tajnika Komisije za šolstvo pri Irski škofovski konferenci Jima Cassina.

Pred zahvalno in spravno slovesnostjo v londonski katedrali, ki je bila v soboto, 25. junija 2011, je ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik na povabilo generalnega tajnika Komisije za šolstvo pri Irski škofovski konferenci Jima Cassina obiskal Dublin. Vprašanje šolstva je trenutno precej aktualno, saj imajo na Irskem več kot devetdeset odstotkov srednjih in osnovnih katoliških šol. Prav tako otroci in dijaki vsa leta šolanja obiskujejo tako verouk kot tudi pripravo na zakramente.

Irska je v zadnjih dvajsetih letih iz preproste in dokaj revne dežele naredila hiter korak v moderno in sekularizirano družbo, sooča pa se tudi s težkim gospodarskim položajem, saj materialno stanje Ircev ni imelo realne osnove, ampak je bilo le papirnato. Z novo gospodarsko situacijo in mnogimi socialnimi problemi se sooča tudi tamkajšnja katoliška Cerkev. Škof Jamnik se je med drugim udeležil seje Gospodarskega sveta pri Irski škofovski konferenci, kjer so škofje, ekonomisti in pravniki razpravljali o gospodarskih razmerah in izzivih, pred katerimi se nahaja katoliška Cerkev. Glavne vsebine, ki so bile med pogovori izpostavljene, so bile:

- Materialna, duševna, duhovna in socialna revščina so priložnost za Cerkev, da se vedno znova vrača k preprostemu človeku, ki potrebuje materialno ali drugo pomoč.

- Irski škofje poznajo tudi razmere in življenje Cerkve na Slovenskem. Med sejo so izpostavili, da materialne dobrine v Cerkvi ne smejo postati cilj, ampak so lahko le sredstvo za temeljno pastoralno dejavnost.

- Cerkev naj se obvaruje pred logiko tega sveta in naj se ne preda požrešnosti ali kopičenju bogastva. Na Irskem izstopa posebnost, da so ekonomisti in pravniki, ki so praktični kristjani, vseskozi intenzivno vključeni v svetovanje glede gospodarskih vprašanj, zato se Irska škofovska konferenca lahko pohvali z vzorno urejenim vprašanjem gospodarjenja lastnega premoženja. Upravljanje s premoženjem v vseh šestindvajsetih irskih škofijah je transparentno.

- Gospodarski svet pri Irski škofovski konferenci je posebej poudaril, kako sta danes pomembna poslovna etika in poznavanje družbenega nauka Cerkve, ki izpostavljata pomen človekovega dostojanstva, svobode, pravice, dolžnosti in prizadevanja za skupno dobro.

- Na seji so škofje, odgovorni za gospodarska vprašanja, prisluhnili laikom, ki se spoznajo na tematiko in niso samo finančni strokovnjaki, ampak imajo predvsem radi Cerkev, da jim nikakor ni vseeno za to, kar se v njej dogaja.

Po seji gospodarskega sveta se je škof Jamnik srečal tudi s sodelavci Urada za šolstvo pri Irski škofovski konferenci, kjer je zaposlenih več laikov, ki sistematično spremljajo dogajanje v šolstvu na Irskem. V pogovoru so se sogovorniki strinjali, da je šolstvo v sodobni družbi pomembna oblika pastoralne dejavnosti Cerkve.

Na praznik Sv. Rešnjega telesa in krvi in ob dvajseti obletnici samostojne in neodvisne Republike Slovenije je škof Jamnik skupaj z zaposlenimi na sedežu škofovske konference daroval zahvalno mašo ter se jim zahvalil za dobre želje, molitve in iskreno prijateljstvo. Simbolna povezanost Cerkve na Slovenskem z Irsko sega daleč v zgodovino, ko so v naše kraje irski misijonarji prinesli evangelij; sprva v Salzburg in kasneje posledično tudi na ozemlje današnje Slovenije. Prav to je bilo odločujoče, da smo Slovenci ohranili svojo identiteto, vero v Boga in svoj jezik v stoletjih prizadevanj, da bi zaživeli tudi v samostojni državi.


Besedilo, k ga objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK, je pripravil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh