Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Jamnik na zasedanju Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu

Objava: 08. 03. 2011 / 07:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Škof Jamnik na zasedanju Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu

Med člani Akademije, ki prihajajo iz evropskih in tudi drugih držav po svetu z vseh kontinentov, je tudi sedanji papež Benedikt XVI.

Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik se je minulo soboto kot član Evropske akademije znanosti in umetnosti (EAZU) udeležil njenega plenarnega zasedanja v Salzburgu. Predsednik Felix Unger je predstavil dosedanje delo Akademije in načrte za prihodnost. Člani Akademije prihajajo iz evropskih in tudi drugih držav po svetu z vseh kontinentov, kar predstavlja posebno bogastvo. Med njimi je tudi sedanji papež Benedikt XVI. Evropska akademija želi povezovati posameznike, ki se ukvarjajo z različnimi področji z namenom, da bi na različnih srečanjih in konferencah izmenjali poglede na dogajanje v Evropi in širše po svetu, ter prispevali svoj delež k skupnemu dobremu v globalnem svetu.

Med nove poudarke in načrte Akademije sodi bolj tesno sodelovanje z Evropsko komisijo, visokimi predstavniki evropskih in drugih držav, pa tudi sodelovanje z nacionalnimi akademijami, univerzami in različnimi subjekti civilne družbe. Zunanji minister Republike Avstrije in minister za evropske zadeve Michael Spindelegger je v nagovoru posebej izpostavil, kako je danes v globalnem svetu pomembno poudarjati toleranco, medverski in medkulturni dialog, solidarnost in prizadevanje za skupno dobro. Evropska unija ne sme (p)ostati samo ekonomsko združenje, ampak se mora vedno znova vračati k svojim začetkom, med katere sodijo prizadevanje za mir, medsebojno sodelovanje in pomoč, prizadevanje za varstvo človekovih pravic in človekovega dostojanstva.

Po končanem plenarnem zasedanju se je škof Jamnik na sestanku osebno srečal z ministrom Spindeleggerjem in predsednikom Akademije Ungerjem. V pogovoru sta se sogovornika zanimala za nekatera vitalna področja življenja v Sloveniji. Poudarila sta, da ima mlada država zaradi bogate zgodovine, posebno mesto v Evropi, njena geografska lega pa predstavlja most med Vzhodom in Zahodom. Akademija se v zadnjih letih posebej povezuje z Vzhodno Evropo, saj so bili v njene vrste sprejeti novi člani iz Moskve, St. Peterburga in Rige. Aktualen je dialog »katoliškega« Zahoda s »pravoslavnim« Vzhodom. Škof Jamnik je dodal, da bo k temu dialogu lahko pripomogel tudi pred kratkim imenovani apostolski nuncij v Ruski federaciji nadškof msgr. dr. Ivan Jurkovič, ki je sicer slovenskega rodu. Zunanji minister in predsednik Akademije sta se zahvalila za ploden prispevek slovenskih članov v EAZU, z veseljem pa sta sprejela povabilo Jamnika, da še letos obiščeta Slovenijo.

Po sestanku so sledila srečanja škofa Jamnika s predstavniki avstrijske vlade in mesta Salzburg. Zanimivi so bili pogovori z akademiki iz Rusije, Litve, Latvije, Belorusije in drugih držav iz Evrope. Škof Jamnik se je dogovoril za več različnih srečanj, obiskov in aktivno sodelovanje na konferenci, ki jo Akademija letos pripravlja v Moskvi.

Besedilo, ki ga je pripravil Janez Božič, objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh