Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Jamnik kljub slabi novici iz Bruslja ostaja optimističen

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 11. 04. 2024 / 16:32
Oznake: Cerkev, Družba, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.04.2024 / 19:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Jamnik kljub slabi novici iz Bruslja ostaja optimističen
Ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik je član Komisije škofovskih konferenc pri Evropski uniji in predsednik Komisije za etiko pod okriljem ComECE. FOTO: Tatjana Splichal

Škof Jamnik kljub slabi novici iz Bruslja ostaja optimističen

Evropski parlament se je na današnjem glasovanju izrekel za vključitev pravice do splava v Listino Evropske unije o temeljnih pravicah: resolucijo je v Bruslju podprlo 336 poslancev, 163 jih je bilo proti, 39 se jih je vzdržalo.

Kot smo poročali, bi bilo za spremembo listine potrebno soglasje vseh držav članic, verjetnost za to pa je predvidoma majhna. Predlog evropskih poslancev so že vnaprej kritično ocenili evropski škofje, ki zatrjujejo, da je pravica do življenja temelj vseh drugih človekovih pravic.

Za mnenje o današnjem izidu glasovanja smo prosili ljubljanskega pomožnega škofa dr. Antona Jamnika, člana Komisije škofovskih konferenc pri Evropski uniji in predsednika Komisije za etiko pod okriljem ComECE:

»Sprejem te resolucije je nekaj resnično žalostnega za Evropo in osebno sem presenečen, da jo je podprlo tako veliko število evropskih poslancev. Toda ob tem moramo vendarle imeti v mislih naslednje: zanjo je glasovalo zgolj 336 od 705 poslancev Evropskega parlamenta, kar pomeni, da je resolucijo podprlo 47,7 odstotkov poslancev, torej manj kot polovica,« je pojasnil škof Jamnik.

Čeprav je grozljivo, meni predsednik Komisije za etiko pri ComeECE, da je takšna resolucija sploh sprejeta, moramo vendarle imeti pred očmi celotno število poslancev in resolucijo jih je podprlo manj kot 50 odstotkov. Kljub hudim težavam, s katerimi se srečuje Evropa, še vedno obstaja upanje, da si kar velika večina poslancev prizadeva za ohranjanje dostojanstva človeškega življenja.

Sprejetje te resolucije je v popolnem protislovju z Listino EU o temeljnih človekovih pravicah, ki brani človekovo življenje, ki zagovarja temeljno pravico do življenja od spočetja do naravne smrti.

Sprejetje te resolucije je namreč v nasprotju z vsemi drugimi akti, v popolnem protislovju z Listino EU o temeljnih človekovih pravicah, ki brani človekovo življenje, ki zagovarja temeljno pravico do življenja od spočetja do naravne smrti, je pojasnil dr. Jamnik in spomnil, da je v ozadju te resolucije nekaj držav, na čelu s Francijo: francoski predsednik Macron je leta 2022, ko je Francija predsedovala EU, dal pobudo, da se splav vpiše v Listino EU o temeljnih človekovih pravicah. To je čakalo skoraj do letošnjih volitev v Evropski parlament v mesecu juniju: na ta način so v parlamentu nekoliko »izmerili svoje moči«. Po škofovem mnenju današnje glasovanje vendarle kaže, da tako velika večina, kot so morda pričakovali, resolucije ni potrdila.

»Kljub današnjemu rezultatu torej še vedno obstaja upanje, da bo Evropa ostala zagovornica življenja, da bo spoštovala življenje in naredila vse za dostojanstvo žene, dostojanstvo materinstva in obrambo najbolj ranljivih, med katerimi je tudi človeški zarodek, da bo spodbujala družine, matere, očete in celotno družbo, da je naklonjena čudežu življenja,« je sklenil predstavnik SŠK v Komisiji škofovskih konferenc Evropske unije.

Nalaganje
Nazaj na vrh