Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski parlament za vključitev splava med temeljne človekove pravice

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 11. 04. 2024 / 13:31
Oznake: Družba, Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.04.2024 / 14:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski parlament za vključitev splava med temeljne človekove pravice
S pohoda ZA življenje 7. oktobra 2023 v Ljubljani. FOTO: Boštjan Debevec

Evropski parlament za vključitev splava med temeljne človekove pravice

Večina poslancev Evropskega parlamenta je podprla resolucijo, ki države članice Evropske unije poziva k vključitvi pravice do splava v Evropsko listino o temeljnih pravicah - sprememba listine pa bi zahtevala soglasje vseh držav članic.

Evropski parlament se je na današnjem glasovanju izrekel za vključitev pravice do splava v Listino Evropske unije o temeljnih pravicah, poroča avstrijski Kathpress. Ustrezno resolucijo je v Bruslju podprlo 336 poslancev, 163 jih je bilo proti, 39 se jih je vzdržalo. Predlog sledi predhodnim pobudam: francoski predsednik Emmanuel Macron je na začetku francoskega predsedovanja Svetu EU januarja 2022 med drugim napovedal, da želi v Listino zapisati pravico do splava.

Sprememba Listine EU o temeljnih pravicah bi zahtevala soglasno spremembo pogodb EU; verjetnost, da se bo to zgodilo, je predvidoma majhna.

Z resolucijo poslanci pozivajo države članice Evropske unije, naj v Listino Evropske unije o temeljnih pravicah, ki je bila sprejeta leta 2000, vključijo pravico do telesne samoodločbe ter do svobodnega, informiranega, celovitega in splošnega dostopa do spolnega in reproduktivnega zdravja, vključno z varnim in zakonitim splavom. To bi zahtevalo soglasno spremembo pogodb EU; verjetnost, da se bo to zgodilo, je predvidoma majhna.

Predlog, ki poziva k večji podpori nosečnicam in materam, ni bil uspešen. FOTO: Tatjana Splichal

Predlog so vložili poslanci Evropskega parlamenta iz vrst socialdemokratov, liberalcev, zelenih in levice ter nekateri švedski poslanci, ki pripadajo konservativno-krščanskodemokratski skupini Evropske ljudske stranke (EPP). Nasprotni predlog EPP, ki se sklicuje na pristojnost posameznih držav članic pri vprašanju splava in poziva k večji podpori nosečnicam in materam, ni bil uspešen.

 Olajšanje dostopa do splava je po mnenju evropskih škofov »v nasprotju z resničnim spodbujanjem žensk ter njihovih pravic«.

Evropski škofje so predlog poslancev že vnaprej kritično ocenili: pravica do življenja je temelj vseh drugih človekovih pravic, kot je v torek pojasnila Komisija škofovskih konferenc pri Evropski uniji (ComECE). Olajšanje dostopa do splava je po njihovem mnenju tudi »v nasprotju z resničnim spodbujanjem žensk ter njihovih pravic«.

Glasovanje slovenskih evroposlancev

Za resolucijo so glasovali tudi trije evroposlanci iz Slovenije: Irena Joveva, Klemen Grošelj (oba Svoboda, Renew) in Matjaž Nemec (SD, S&D), proti sta glasovala evroposlanca iz EPP Romana Tomc (SDS) in Franc Bogovič (SLS). Preostala trojica (Milan Zver in Ljudmila Novak iz EPP in Milan Brglez iz S&D) ni glasovala.

»Danes sem v Evropskem parlamentu glasovala proti predlogu, da se pravica do splava vpiše v Evropsko pogodbo. Samo 163 nas je bilo. Kako daleč smo zabredli, kaže tudi to, da večina nima nobenih težav podpreti trditve, da lahko poleg žensk zanosijo tudi druge osebe,« je po glasovanju pojasnila Tomčeva.

In še: »Gre za širšo politično agendo, povezano z rušenjem družinskih vrednot. Takšne kampanje so v času, ko se Evropa sooča z demografsko zimo, zavržne. Ukvarjati bi se morali s tem, kako povečati rodnost in kako spodbujati družinsko življenje, sicer nas kmalu ne bo več. Gre tudi za nedopusten poseg v pravico držav članic, da o tem vprašanju odločajo samostojno.«

Nalaganje
Nazaj na vrh