Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Jože Marketz: »Bog je tam, kjer je ljubezen«

Objava: 02. 02. 2020 / 18:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2020 / 09:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Jože Marketz: »Bog je tam, kjer je ljubezen«

Škof Jože Marketz: »Bog je tam, kjer je ljubezen«

Današnje slovesnosti škofovskega posvečenja se je udeležilo več kot 1200 ljudi.

Foto: Tatjana Splichal

Na današnji slovesnosti v Celovcu, ki je deloma potekala tudi v slovenskem jeziku in se je je – skladno z napovedmi – udeležilo več kot 1200 ljudi (stolnica je bila nabito polna, številni pa so dogodek spremljali prek velikih zaslonov v šotoru pred cerkvijo), med njimi tudi mnogo visokih cerkvenih dostojanstvenikov, so za 66. škofa krško-celovške škofije posvetili dosedanjega direktorja Karitas na avstrijskem Koroškem Jožeta Marketza.

V pridigi je škof v Feldkirchu Benno Elbs izpostavil Marketzevo vlogo na čelu koroške Karitas: »Tvoje škofovsko mesto je na strani revnih in pozabljenih.« Del slovesnosti je potekal tudi v slovenskem jeziku, novi škof je namreč na vprašanja o pripravljenosti za položaj škofa odgovarjal v dveh jezikih: »Ich bin bereit – pripravljen sem!« Nazadnje so mu podelili še insignije: škofovski prstan, mitro in pastirsko palico.

Marketzevo škofovsko geslo je »Deus caritas est – Bog je ljubezen«. Posvečevalec je bil salzburški nadškof Franz Lackner, soposvečevalec pa ob avstrijskem vojaškem škofu Wernerju Freistettru, dozdajšnjem apostolskem upravitelju krške škofije, tudi mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Slovesnosti, na kateri so zazvenele tudi slovenske pesmi, so se udeležili še drugi slovenski škofje na čelu z ljubljanskim nadškofom Stanislavom Zoretom.

Po poročanju Nedelje so bili med udeleženci slovesnega škofovskega posvečenja 28 škofov in 2 opata iz Avstrije, Slovenije in Italije, pa tudi nuncij Pedro Lopez Quintana, kardinal Christoph Schönborn in šest nadškofov, tudi beograjski Stanislav Hočevar. Med visokimi predstavniki družbe so bili visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, avstrijska kmetijska ministrica Elisabeth Köstinger, slovenski minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Česnik, deželni glavar Peter Kaiser in predsednik deželnega zbora Reinhart Rohr.


Foto: Neumüller/Krška škofija

Škof Elbs se je sprva v pridigi navezal na ganljivo večerno molitev na predvečer posvečenja v Gospe Sveti, pa tudi na praznik Gospodovega darovanja, ki je »čudovit termin za škofovsko posvečenje. Naloga škofa je ravno v tem, da predstavlja in upodablja Boga.« Delovanje po Božjem naročilu, tako Elbs, pomeni biti za Kristusa in opozarjati nanj, da lahko polnost njegove ljubezni ljudje občutijo, dosežejo in izkusijo v svojem življenju in s svojim življenjem.

Na predvečer posvečenja se je, po poročanju Nedelje, molitve v cerkvi v Gospe Sveti udeležilo skoraj 1000 vernikov z vse Koroške, ki so molili, prepevali in prisluhnili škofu Jožetu Marketzu, ki se je prevzet zahvalil z besedami: »Rad bi vas vse objel.« Ljubezen je zanj posebna beseda, je dejal, vsakdo naj bi govoril o njej in vedel, da je Bog ljubezen: »Bog je tam, kjer je ljubezen.« Dodal je, da ljubezni ni mogoče čutiti v slehernem trenutku življenja, da pa bo vedno kdo, s katerim se nam bo Bog približal z ljubeznijo.

»V sebi imam slovensko molitev, ki mi daje moč,« je poudaril Jože Marketz, se zahvalil za vse molitve in prosil vernike, naj še naprej molijo zanj, da bo lahko uspešno deloval. »Tako bomo skupaj oblikovali Cerkev tudi z našim jezikom, česar se zelo veselim.«

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh