Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Matjaž: »Najhujša bolezen življenja je pomanjkanje ljubezni« [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 18. 06. 2022 / 19:42
Oznake: Maša, Škof, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.06.2022 / 20:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Matjaž: »Najhujša bolezen življenja je pomanjkanje ljubezni« [FOTO]
Mašo, pred in med katero je bila tudi možnost spovedi in bolniškega maziljenja, je daroval celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž. FOTO: Jože Potrpin

Škof Matjaž: »Najhujša bolezen življenja je pomanjkanje ljubezni« [FOTO]

Danes, v soboto, 18. junija, je bilo po dveh letih zopet vseslovensko romanje bolnikov, invalidov in starejših na Brezje v organizaciji revije Ognjišče in Slovenske karitas, in sicer 54. po vrsti in brez omejitev zaradi epidemije.

Mašo je po uri molitve rožnega venca in petja in ob somaševanju številnih duhovnikov daroval celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž. Pred in med mašo je bila možnost spovedi ter bolniškega maziljenja. Romanje, ki se ga je udeležilo okoli 3500 preizkušanih bratov in sester, so sklenili zgodaj popoldne z večernicami s petimi litanijami.

Da na brezjanski milostni podobi Marije Pomagaj človeka zlasti pritegne Marijin pogled, ki išče in spremlja vsakogar, ki se njeni podobi približa, je v pridigi dejal škof Maksimilijan Matjaž. FOTO: Jože Potrpin

Mladi predstavniki Karitas, skavtov in Malteškega viteškega reda ter drugi prostovoljci so na najrazličnejše načine pomagali bolnim in ostarelim romarjem. Radio Ognjišče je neposredno prenašal mašo, z dogajanjem so bili tako duhovno povezani tudi tisti, ki se zaradi bolezni niso mogli udeležiti dogodka.

Celotna pridiga celjskega škofa msgr. dr. Maksimilijana Matjaža:


Da na brezjanski milostni podobi Marije Pomagaj človeka zlasti pritegne Marijin pogled, ki išče in spremlja vsakogar, ki se njeni podobi približa, je v pridigi dejal škof Maksimilijan Matjaž. »Ta njen pogled razkriva eno najglobljih resničnosti marijanske duhovnosti oziroma vere v Božjo Mater – Marija, Božja Mati, ki je bila ena izmed nas, nas gleda, nas pozna in ve za naše stiske,« je poudaril celjski škof.

Romanja se je udeležilo okoli 3500 preizkušanih bratov in sester. FOTO: Jože Potrpin

Nato se je navezal na misli papeža Frančiška, ki so mu ostareli in bolni še posebej blizu, in izpostavil tri kreposti, ki jih poudarja tudi sveti oče. »Papež je stare in bolne ljudi povabil, naj dajo zgled in pričujejo za moč kreposti potrpežljivosti. Nadalje je papež položil na srca starejšim, bolnim in njihovim spremljevalcem, da je življenje vedno dragoceno,« je izpostavil Maksimilijan Matjaž.

Tretja dragocena krepost starejših pa je mehkoba srca. »Najhujša bolezen življenja je pomanjkanje ljubezni, nemoč ljubiti, trdota srca, ki vidi le sebe, svoje potrebe in stiske. Izprosimo si torej danes te tri velike darove, ki nam jih želi nebeški Oče po Božji Materi Mariji podariti tudi danes na tem svetem kraju,« je pridigo zaključil škof Matjaž.

Več fotografij Jožeta Potrpina pa v spodnji fotogaleriji.

Nalaganje
Nazaj na vrh