Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Saje Marijinim sestram izročil odličje sv. Cirila in Metoda [FOTO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 09. 05. 2022 / 14:04
Oznake: Cerkev, Dogodek, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2022 / 06:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Saje Marijinim sestram izročil odličje sv. Cirila in Metoda [FOTO]
Odlijče je v imenu družbe prejela s. Andreja Rihar, predstojnica slovenske province Marijinih sester. FOTO: Tatjana Splichal

Škof Saje Marijinim sestram izročil odličje sv. Cirila in Metoda [FOTO]

Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. dr. Andrej Saje je danes v Ljubljani Družbi Marijinih sester čudodelne svetinje izročil odličje sv. Cirila in Metoda. Odličje je v imenu družbe prejela s. Andreja Rihar, predstojnica slovenske province Marijinih sester.

Najvišje priznanje Katoliške cerkve v Sloveniji so škofje Marijinim sestram podelili za petdesetletno službovanje v Papeškem slovenskem zavodu v Rimu.

»S tem so dali priznanje tihemu, največkrat neopaznemu delu sester, ki so tja prišle, ko se je zavod šele postavljal na noge, da bi vodile gospodinjstvo in sprejemale romarje,« se je na novico o podelitvi odličja za spletno Družino odzvala vodja Marijinih sester v Ljubljani s. Kristina Rihar.

Dejala je še, da ji je lepo, kadar sliši nekdanje študente, da se sester spominjajo s toplino in hvaležnostjo. Po njenih besedah, so sestre s svojo navzočnostjo »v hiši ustvarjale ozračje domačnosti slovenskim duhovnikom, ki so tam študirali, in gostoljubja slovenskim romarjem, pa tudi mnogim našim izseljencem, ki so v Sloveniku občasno našli košček domovine.«

Odličje je v imenu škofov izročil predsednik SŠK Andrej Saje. FOTO: Tatjana Splichal

Sestre so skrb za Papeški slovenki zavod v Rimu prevzele leta 1971 in zanj skrbele do lanskega leta. Vseh sester, ki so v tem času opravljale svoje poslanstvo v zavodu je bilo 23, nekatere med njimi večkrat. Šest od njih jih je že pokojnih.

V utemeljitvi so škofje med drugim zapisali, da ej bil zavod »košček Slovenije v Rimu«, Marijine sestre pa so mu dajale slovenski pečat, da so se gojenci in gostje počutili sprejete s slovensko gostoljubnostjo.

Utemeljitev je prebral ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. FOTO: Tatjana Splichal

S. Andreja Rihar in s. Kristina Rihar. FOTO: Tatjana Splichal

FOTO: Tatjana Splichal

FOTO: Tatjana Splichal

Nalaganje
Nazaj na vrh