Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marijinim sestram čudodelne svetinje odličje sv. Cirila in Metoda

Za vas piše:
A. R.
Objava: 03. 05. 2022 / 09:00
Oznake: Cerkev, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.05.2022 / 19:06
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Marijinim sestram čudodelne svetinje odličje sv. Cirila in Metoda

Marijinim sestram čudodelne svetinje odličje sv. Cirila in Metoda
Najvišje priznanje Katoliške cerkve v Sloveniji Marijinim sestram čudodelne svetinje. FOTO: Arhiv MS
Marijinim sestram čudodelne svetinje najvišje cerkveno priznanje za materinsko skrb za 50 let službovanja v Papeškem slovenskem zavodu v Rimu.

Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. dr. Andrej Saje bo prihodnji ponedeljek, 9. maja, v Ljubljani Družbi Marijinih sester čudodelne svetinje izročil odličje sv. Cirila in Metoda, ki je najvišje priznanje Katoliške cerkve v Sloveniji.

Odličje za zvesto služenje Cerkvi med Slovenci bodo Marijine sestre čudodelne svetinje prejele po petdesetih letih službovanja v Papeškem slovenskem zavodu v Rimu, so 14. marca na 129. redni seji SŠK sklenili slovenski škofje.

Vseh sester, ki so od leta 1971 do konca novembra 2021, ko so odšle iz Rima, opravljale svoje poslanstvo v zavodu, je bilo 23.

Papeški slovenski zavodu v Rimu.

Utemeljitev priznanja

Konec leta 1970 se je zavod preselil v zgradbo na naslovu Via Appia Nuova 884 in 1. septembra leta 1971 so Marijine sestre prevzele skrb za gospodinjstvo, zagotovile pomoč pri upravljanju zavoda ter sprejemanju romarjev in gostov. Vseh sester, ki so od leta 1971 do konca novembra 2021, ko so odšle iz Rima, opravljale svoje poslanstvo v zavodu, je bilo 23, nekatere med njimi so bile poslane v zavod večkrat. Šest od njih je že prestopilo prag večnosti in so že prejele odlikovanje za zvesto služenje ter popolno darovanje Bogu.

Življenje Marijinih sester v Sloveniku je temeljilo na molitvi, premišljevanju, češčenju Najsvetejšega in prizadevanju, da bi posnemale Devico Marijo. Veliko je bilo nevidnih žrtev, ki so omogočile, da je skupnost Slovenika delovala kot mala družina.

Zavod je bil »košček Slovenije v Rimu« in Marijine sestre so hiši dajale slovenski pečat, da so se gojenci in gostje počutili sprejete s slovensko gostoljubnostjo.

V Sloveniku so se dolga leta srečevali rimski Slovenci. Pri organizaciji praznovanj so sestre skrbele za domačnost, z mnogimi Slovenci pa so ostale povezane tudi, ko so zboleli in onemogli. V preteklosti je Slovenik odigral pomembno vlogo pri povezovanju Slovencev zunaj matične domovine, vedno pa so bili v njem dobrodošli romarji iz domovine, zamejstva in zdomstva. Zavod je bil »košček Slovenije v Rimu« in Marijine sestre so hiši dajale slovenski pečat, da so se gojenci in gostje počutili sprejete s slovensko gostoljubnostjo. V njem je študiralo 120 slovenskih duhovnikov študentov. Kadar je bilo mogoče, so se sestre z veseljem udeleževale srečanj s papežem, ob pomembnih dogodkih, ki so privabili romarje, pa so predvsem skrito služile po zgledu ponižne Gospodove dekle, da so bili obiskovalci postreženi ter sprejeti z nasmehom in prijazno besedo. Nekatere sestre so bivanje v Rimu izkoristile tudi za osebni študij duhovnosti in ga končale z magisterijem.

Nekatere sestre so bivanje v Rimu izkoristile tudi za osebni študij duhovnosti in ga končale z magisterijem.

Odličje sv. Cirila in Metoda je hvaležno priznanje Marijinim sestram čudodelne svetinje za materinsko skrb, ker so se v papeškem zavodu Slovenik v večnem mestu pet desetletij s predanostjo žrtvovale v službi Katoliške cerkve v Sloveniji.

Nalaganje
Nazaj na vrh