Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Misijonarka iz Kijeva: Zaupamo v Nebeško vojsko

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 16. 02. 2022 / 06:04
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 18.02.2022 / 13:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Misijonarka iz Kijeva: Zaupamo v Nebeško vojsko
Marta Meško v Kijevu deluje od leta 2005. FOTO: Osebni arhiv

Misijonarka iz Kijeva: Zaupamo v Nebeško vojsko

Napetost, v kateri živi Ukrajina, je prisotna tudi med misijonarkami v Kijevu. Sestra Marta Meško nam je v pogovoru zaupala, da je trenutna situacija stalnica njihovih pogovorov za mizo, prisotna je v molitvah in njihovih skromnih dejanjih za mir. »Upamo, da do vojnih spopadov ne bo prišlo.«

V Ukrajini je danes dan enotnosti. Predsednik države Volodimir Zelenski ga je v ponedeljek razglasil z besedami: »Rečeno nam je, da bo 16. februar dan invazije, naredili ga bomo za dan enotnosti.« Ob 10. uri po lokalnem času bodo po vsej državi dvignili zastave in zapeli himno.

Ob vedno večjih skrbeh zaradi morebitne ruske invazije na Ukrajino smo se pogovarjali s predstojnico Marijinih sester čudodelne svetinje v Kijevu, s sestro Marto Meško.

Kako s sestrami, ki delujete v misijonu v Kijevu, spremljate trenutno situacijo na rusko-ukrajinski meji?

Napetost, v kateri živi Ukrajina, je prisotna v naših pogovorih za mizo, je prisotna v molitvi in tudi v naših skromnih dejanjih za mir. Naš odziv na stanje zelo zavisi od tega, kar poslušamo. Če poslušamo novice, nam le te prinašajo dvome, negotovost in strah. Seveda se srečujemo z ljudmi, ki živijo samo od novic in za njih je stanje nevzdržno. Pogovarjamo se tudi s preprostimi ljudmi, ki živijo svojo vsakdanjost, obveznosti. Oni se odzivajo na dogajanje z eno samo besedo – »politika«. Nekako tako se tudi me počutimo, da smo sedaj sredi burne politike in upamo, da do vojnih spopadov ne bo prišlo.

Tudi, ko nas odnese »morje informacij«, ki so že tudi neke vrste vojna, On je z nami.

V takih napetih trenutkih se sestre spominjamo in se še bolj zavedamo, da smo bile sem poslane, da smo dobile misijonski križ in zato smo tukaj z Jezusom. Njemu smo že dale življenje, Njemu pripadamo in On je ves čas z nami. Tudi, ko nas odnese »morje informacij«, ki so že tudi neke vrste vojna, On je z nami.

Me smo Marijine sestre čudodelne svetinje. Svetinja je znamenje, ki smo ga dobile od Device Marije. Na tej svetinji so odtisnjene velike resnice – Devica Marija stoji na glavi kače – torej zlo je že premagano. V rokah drži zemeljsko kroglo s križem - kar pomeni, da smo odrešeno človeštvo. Njeno srce je prebito z mečem – torej vso ostrino zla je že zadržala Devica Marija. To svetinjo širimo tudi danes, v tem času. Tudi po mestu jo damo v zemljo, da tako naš prostor zaupamo Brezmadežni. To je tudi nek preprost način prinašanja evangelija – dobre novice v čas in prostor v katerem živimo. Vse naše služenje nadaljujemo, kakor to delamo vsak dan.

FOTO: Osebni arhiv

Čeprav Rusija zavrača načrte o invaziji, se v mednarodnih krogih govori, da bi se napad lahko zgodil že v nekaj dneh. Ali vidite možnost, da se politiki dogovorijo za mirno rešitev nastalega konflikta?

Mi živimo že osem let v stanju vojne. Mogoče se na Zahodu šele sedaj bolj spremlja in o tem bolj intenzivno govori. Politika Rusije me spominja na moje otroštvo, ki sem ga preživela v času, ko smo bili del Sovjetske Zveze. »Duh« strahu, razklanosti, izmišljenosti, neresničnosti mi je zelo dobro poznan. Eno se je govorilo – kako smo močni, cvetoči, miroljubni kot država, drugo se je živelo – vsakdanje dve urne vrste za kruh, prazne police v trgovinah, vojna v Afganistanu, ponarejene volitve za ene in iste osebe, ki so nas vodile, nasilje komunistične ideologije, ki je bila prisotna vsepovsod. Tudi študij matematike ni bil izvzet. Življenje na zunaj, da bi se pokazali in praznina na znotraj. Smo imeli celo besedo, ki je takšno stanje izražala – »pokazuha« - pokazati se. Stanje, ki sedaj veje iz ruske politike, je dosti podobno ali je nadaljevanje miselnosti »sovjetske zveze«. Tako rusko politiko jemljem z veliko rezervo. Prav tako tudi vsako besedo, ki jo izrečejo vodilne osebe. Vem, kako je to, da se eno govori, drugo se pa dela.

Politika Rusije me spominja na moje otroštvo, ki sem ga preživela v času, ko smo bili del Sovjetske Zveze.

Kakšno razpoloženje v zadnjih tednih vlada med domačini?

Mesto Kijev se pripravlja tudi na morebitno vojno. Ljudje živijo svoje vsakdanje življenje kot običajno, če ne sledijo novicam.

Zunanje ministrstvo je slovenske državljane, ki so začasno v Ukrajini, pozvalo naj se vrnejo v domovino. Ali s sestrami razmišljate o morebitnem umiku?

Vemo, da je veliko tujcev že odpotovalo iz Kijeva. Mi smo tukaj in upamo, da se ne bo treba umakniti. V tem trenutku ni takšne potrebe. Klasične vojne še ni. Sodobna oblika vojne je vsepovsod, bombardiranje človeka z informacijami, in je težko vzdržljiva. Od te se ne moremo umakniti.

Zelo nam je v podporo, da molite za nas, da se zanimate in ste solidarni z nami. Tako čutimo vašo bližino, ki nam veliko pomeni.

FOTO: Osebni arhiv

Ali imate kakšno sporočilo za slovenske bralce, lahko kako pomagamo?

Zelo nam je v podporo, da molite za nas, da se zanimate in ste solidarni z nami. Tako čutimo vašo bližino, ki nam veliko pomeni. Poslušati in ne videti je mogoče še težje, kakor živeti v napetosti. Mi smo skupnost, smo Cerkva, nismo poedinci. Zaupamo tudi v Nebeško vojsko. Posebno mi prihaja na misel papež Janez Pavel II., ki ima velike zasluge, da je imperij zla razpadel. Zato se zatekamo k Njemu, ki zelo dobro razume miselnost tega padlega sistema in verjamem, da nam lahko pomaga. Verjamem v moč molitve, ki lahko prepreči zlo vojne. Mislim, da je važno, da ostanemo sredi napetosti kristjani, ki zaupajo v dobro, ki dobro govorijo, ki dobro mislijo in dobro delajo in tako premagujejo zlo z dobrim. Hvala vam za vsako gesto solidarnosti, dobro misel in vsakršno podporo.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh