Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bartolomej spodbuja k miru v Ukrajini, Zelenski razglasil dan enotnosti

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 02. 2022 / 10:11
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2022 / 10:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bartolomej spodbuja k miru v Ukrajini, Zelenski razglasil dan enotnosti
Ruske enote izvajajo vojaške vaje ob meji z Ukrajino. FOTO: Vatican Media

Bartolomej spodbuja k miru v Ukrajini, Zelenski razglasil dan enotnosti

V vrtincu telefonskih pogovorov in srečanj svetovnih političnih voditeljev na najvišji ravni je ekumenski patriarh Bartolomej I. znova izpostavil prizadevanja za mir v Ukrajini, ko se pripadniki ruske vojske pospešeno zbirajo na rusko-ukrajinski meji.

Carigrajski pravoslavni patriarh Bartolomej I. je pristavil svoj vplivni glas z pozivom številnih svetovnih voditeljev, ki nenehno opozarjajo na potrebo po »nujni ohranitvi miru v Ukrajini«, poroča spletni portal Vatican News. Ekumenski patriarh je že med nedeljskim bogoslužjem znova spodbudil vernike, naj goreče molijo za mir, ter izrazil odločno nasprotovanje »novi vojni v Evropi«. Spomnil je, da je mir izbira, za katero se morajo odločiti vsi, ki so udeleženi v krizi.

Mir je izbira, za katero se morajo odločiti vsi, ki so udeleženi v krizi.

Prav tako v nedeljo je tudi papež Frančišek med opoldansko molitvijo angelovega češčenja kristjane spodbudil, naj se v dnevu za trenutek ustavijo in zmolijo za mir v Ukrajini.

Dialog: pot do miru

Vojna, je pojasnil carigrajski patriarh, je lahko mikavna le za ljudi, ki niso še nikoli izkusili njenih bolečih posledic. Pravoslavni cerkveni dostojanstvenik je izrazil prepričanje, da je dialog edina pot, ki vodi do miru, saj »odpravlja pogoje, ki vodijo v nasilje in vojno«. Kot je dodal, »molk in brezbrižnost nista prava izbira«, zato je vse vpletene strani pozval k previdnosti in nenehnim prizadevanjem za mir.

Vojaške vaje ruskih enot v Belorusiji. FOTO: Vatican Media

Vrtinec diplomatske dejavnosti

Rusija je zbrala več kot 100.000 svojih vojakov na meji z Ukrajino, več enot pa izvaja vojaške vaje v Belorusiji. Ruske čete so razporejene na vseh straneh, severno, južno in vzhodno od Ukrajine, nekatere celo v neposredni bližini ukrajinske prestolnice Kijev.

Rusija je zbrala več kot 100.000 svojih vojakov na meji z Ukrajino.

V zadnjih dneh se vrstijo telefonski pogovori in srečanja politikov na najvišji ravni, predvsem med ruskimi in zahodnimi voditelji. Nemški kancler Olaf Scholz je včeraj obiskal Kijev, kjer se je pogovarjal s svojim ukrajinskim kolegom, danes pa ga v Rusiji pričakuje tamkajšnji predsednik Vladimir Putin.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v pogovoru z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem. FOTO: Vatican Media

Grožnja morebitnega napada

Predsednik Združenih držav Amerike Joe Biden se je z ruskim predsednikom Putinom prek telefonske zveze pogovarjal minuli konec tedna. V nedeljo so ameriški uradniki opozorili, da bi se ruski napad na Ukrajino lahko zgodil »vsak trenutek«, z domnevo, da bi Rusija lahko uprizorila lažni napad na lastne sile kot izgovor za »protinapad« na Ukrajino.

Ukrajina je takoj zatem zaprosila za nujno srečanje z ruskimi voditelji v naslednjih 48 urah, saj naj bi pričakovala uradno pojasnilo za zbiranje ruskih enot ob svojih mejah.

Rusija vztrajno zavrača napovedi, da namerava izvesti napad na Ukrajino.

Rusija vztrajno zavrača napovedi, da namerava izvesti napad na Ukrajino. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva v Moskvi se del ruskih sil v bližini Ukrajine danes vrača v svoja oporišča, poroča STA. Enote ruskega južnega in zahodnega vojaškega okrožja naj bi po opravljenih nalogah že začele nalagati svojo opremo za odhod, ruski vojaki pa naj bi se po zaključku vaj vrnili v svoje baze.

Ukrajinski predsednik sredo razglasil za dan enotnosti

Kot še poroča STA, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ob vedno večjih bojaznih zaradi morebitnega ruskega napada na Ukrajino včeraj s posebnim odlokom 16. februar razglasil za dan enotnosti.

Ukrajinci naj bi danes ob 10. uri po območnem času dvignili zastave po vsej državi in zapeli himno. Predsednik Zelenski je državljane pozval, naj »celemu svetu pokažejo svojo enotnost«. V nagovoru je znova zavrnil ruske navedbe, da naj bi se Ukrajina pripravljala na napad proti proruskima območjema Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine, skupno poimenovanima Donbas. Kot je poudaril, se bosta »Donbas in Krim vrnila Ukrajini izključno po diplomatski poti«.

Donbas in Krim se bosta vrnila Ukrajini izključno po diplomatski poti.

Rusija je polotok Krim ob Črnem morju priključila leta 2014, ves čas pa tudi podpira proruske separatiste na vzhodu Ukrajine.

Nalaganje
Nazaj na vrh