Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež spet pozval k molitvi za Ukrajino

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 02. 2022 / 20:26
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.02.2022 / 20:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež spet pozval k molitvi za Ukrajino
Papež z zaskrbljenostjo spremlja novice iz Ukrajine. FOTO: Vatican Media

Papež spet pozval k molitvi za Ukrajino

Po današnji opoldanski molitvi Angelovo češčenje in blagoslovu z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra v Vatikanu je papež Frančišek nekaj besed namenil še zaostrenemu stanju v Ukrajini.

Sveti oče Frančišek je izrazil veliko zaskrbljenost nad novicami, ki prihajajo iz Ukrajine, ki je pod grožnjo ruske invazije. »Priprošnji blažene Device Marije in vesti vseh odgovornih političnih voditeljev izročam vsakršno prizadevanje za mir,« je zagotovil Frančišek. Vse zbrane je pozval, naj za trenutek v tišini molijo za uspešno prizadevanje za mirno rešitev ukrajinskega trenja.

Biden in Zelenski za nadaljevanje diplomacije v odnosih z Rusijo

Ameriški in ukrajinski predsednik Joe Biden in Volodimir Zelenski sta se v današnjem telefonskem pogovoru zavzela za nadaljevanje diplomacije v poskusih odvračanja ruske agencije, je poročala STA. Biden je Zelenskemu spet zagotovil zavezanost Washingtona ukrajinski suverenosti in ozemeljski celovitosti, ZDA in njene partnerice pa se bodo, kot je obljubil, nemudoma odzvale na morebitno novo agresijo Rusije na Ukrajino.

Scholz obljubil takojšnje ukrepanje in stroge sankcije

Nemški kancler Olaf Scholz je pred ponedeljkovim obiskom v Kijevu, ki mu bo sledil še obisk v Moskvi, spor med Rusijo in Ukrajino označil za »zelo resno grožnjo miru v Evropi« in dodal, da bi zahodne zaveznice v primeru napada proti Rusiji nemudoma uvedle stroge sankcije. Za izhod iz krize bo treba po njegovem uporabiti različne oblike mednarodne diplomacije, »Ukrajina pa je lahko prepričana, da ji bo Nemčija, kot v preteklosti, še naprej izkazovala potrebno solidarnost.«

EU ne zapira diplomatskih predstavništev v Ukrajini

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrel je zagotovil, da EU ne zapira svojih diplomatskih predstavništev v Ukrajini, ki »ostajajo v Kijevu in še naprej delujejo v podporo državljanom EU in v sodelovanju z ukrajinskimi oblastmi,« je STA povzela njegove besede. Članice EU po njegovih besedah usklajujejo svoja dejanja in, glede na varnostne okoliščine, prilagajajo prisotnost osebja in nasvete glede potovanj. Potrdil je nadaljnjo podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine in diplomatskim prizadevanjem za umiritev razmer.

Papež Frančišek je vse zbrane na Trgu sv. Petra pozval k tihi molitvi za umiritev razmer v Ukrajini. FOTO: Vatican News

Blinken zagovarjal odločitev ZDA o umiku

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes zagovarjal odločitev ZDA o umiku večine osebja s svojega veleposlaništva v Kijevu, češ da jo upravičuje neposredna grožnja ruskega vojaškega posredovanja v Ukrajini. »Tveganje vojaškega posredovanja je dovolj visoko, grožnja pa dovolj blizu, da je umik osebja ta trenutek preudarna in potrebna poteza,« je pojasnil Blinken. Potezi ZDA sta sledili še Kanada in Avstralija.

Zračni prostor ostaja odprt

Ukrajinske oblasti so danes obljubile, da bodo ohranile odprt zračni prostor navkljub opozorilom Zahoda, da utegnejo ruske vojaške enote, ki v bližini meje izvajajo vaje, kadar koli vdreti v državo. »Država si prizadeva preprečiti tveganja za letalske prevoznike,« je sporočilo ukrajinsko ministrstvo za infrastrukturo. Je pa včeraj nizozemski letalski prevoznik KLM kot prvi zaradi naraščajočega tveganja v regiji za nedoločen čas ustavil lete v Ukrajino.

Britanski minister diplomatska prizadevanja Zahoda primerjal s popuščanjem Hitlerju

Britanski obrambni minister Ben Wallace je diplomatska prizadevanja Zahoda za preprečitev ruske invazije na Ukrajino primerjal s popuščanjem nacistični Nemčiji pred 2. svetovno vojno. Po njegovem lahko ruski predsednik Vladimir Putin v Ukrajino kadar koli pošlje svoje vojaške enote, nekatere zahodne države pa so do Moskve preveč mlačne do Moskve.

Rusija zaskrbljena zaradi umika dela osebja OVSE

Moskva pa je danes izrazila zaskrbljenost zaradi odločitve nekaterih članic Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) o umiku dela svojega osebja iz Ukrajine, je STA povzela navedbe tujih agencij. »Vodstvo OVSE pozivamo, naj odločno ustavi vse poskuse manipuliranja in provokacij. Prepričani smo, da je nadzorna dejavnost misije v popolnem skladu z njenim mandatom potrebna kot še nikdar prej,« je dejala Marija Zaharova z ruskega zunanjega ministrstva.

Nalaganje
Nazaj na vrh