Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vse več držav poziva svoje državljane k umiku iz Ukrajine, Slovenija še ne

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 02. 2022 / 12:12
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.02.2022 / 12:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vse več držav poziva svoje državljane k umiku iz Ukrajine, Slovenija še ne
FOTO: Vatican Media

Vse več držav poziva svoje državljane k umiku iz Ukrajine, Slovenija še ne

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je ob svarilih pred skorajšnjo rusko invazijo pozvalo k ohranitvi mirne krvi: »Ta čas je zelo pomembno, da ostanemo mirni, se utrdimo znotraj države in se ognemo dejanjem, ki sejejo paniko ali destabilizirajo položaj.«

»Oborožene sile Ukrajine spremljajo razmere in so pripravljene ustaviti sleherni vdor v njeno ozemeljsko celovitost in suverenost. Ukrajinski diplomati so v stalnem stiku s ključnimi partnerji in sprejemajo informacije, potrebne za pripravo na pravočasen odgovor,« je STA povzela tuje agencije, ki navajajo sporočilo ukrajinskega zunanjega ministrstva.

Še Belgija, Avstralija in Nova Zelandija

To se je odzvalo, ko so ZDA in številne evropske države pozvale svoje državljane k umiku iz Ukrajine zaradi domnevno naraščajoče nevarnosti ruske invazije. Tako so se pozivu ZDA, Velike Britanije, Nizozemske, Latvije in Estonije danes pridružili še Belgija ter Avstralija in Nova Zelandija, ki svoje državljane pozivata k takojšnji zapustitvi Ukrajine, dokler so še na voljo komercialni leti.

Slovenija poziva še ni sprejela

»Če se zadeve poslabšajo, umika iz Ukrajine ni mogoče zagotoviti. Zato je priporočljivo zapustiti državo, dokler je to še mogoče,« je bila nedvoumna tudi belgijska vlada. Slovenija uradne odločitve o pozivu državljanom k umiku iz Ukrajine še ni sprejela, zaradi nepredvidljivosti pa odsvetuje potovanja na obmejna območja z Belorusijo in Rusijo.

Če si Rusija zares želi rešitev krize z diplomacijo in dialogom, smo pripravljeni na to. A to je možno le v okviru sproščanja razmer, zaenkrat pa smo od Moskve videli le stopnjevanje razmer. Smo v ključnem trenutku, pripravljeni smo na vse. (Antony Blinken)

Rusi obsodili ameriško »histerijo«

Po napovedih se bosta danes z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ločeno telefonsko pogovarjala prva moža ZDA in Francije Joe Biden in Emmanuel Macron. Rusija je danes v Črnem morju, kot je poročala STA, začela nove obsežne pomorske vojaške manevre, oblasti v Moskvi pa so ameriška svarila pred rusko invazijo na Ukrajino označile za »histerijo« in jo obsodile.

Ob meji z Ukrajino že 100.000 ruskih vojakov

»Anglosaksonci potrebujejo vojno za vsako ceno. Izzivanja, dezinformacije in grožnje so tipična metoda reševanja lastnih težav,« je dejala Marija Zaharova iz ruskega zunanjega ministrstva. Rusija je ob meji z Ukrajino namestila že nad 100.000 vojakov, oblasti v Moskvi pa načrtovanje invazije na Ukrajino še naprej zanikajo.

Umik dela ruskih diplomatov iz Ukrajine

Danes je Zaharova potrdila tudi umik dela ruskega diplomatskega osebja iz Ukrajine zaradi »možnih provokacij režima v Kijevu ali drugih držav.« Iz Kijeva naj bi se, po poročanju agencije AP, umikalo tudi ameriško diplomatsko osebje, veleposlaništvo pa naj bi se preselilo na zahod države blizu meje s Poljsko.

Blinken: Smo v ključnem trenutku

Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je napovedal pogovor z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom: »Če si Rusija zares želi rešitev krize z diplomacijo in dialogom, smo pripravljeni na to. A to je možno le v okviru sproščanja razmer, zaenkrat pa smo od Moskve videli le stopnjevanje razmer. Smo v ključnem trenutku, pripravljeni smo na vse.«

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh