Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinsko vodstvo: diplomatska rešitev verjetnejša od ruskega napada

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 06. 02. 2022 / 17:58
Oznake: Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2022 / 18:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajinsko vodstvo: diplomatska rešitev verjetnejša od ruskega napada
Rusija ves čas zanika, da načrtuje kakršen koli napad na Ukrajino. FOTO: Pixabay

Ukrajinsko vodstvo: diplomatska rešitev verjetnejša od ruskega napada

Ukrajinsko predsedstvo je danes zatrdilo, da je možnost za diplomatsko rešitev naraščajočih napetosti z Rusijo večja kot za ruski napad.

To stališče zagovarjajo kljub današnjim opozorilom ZDA, da Moskva pospešuje priprave na invazijo in da ima ob meji v pripravljenosti že 70 odstotkov vojakov, potrebnih za napad, poroča STA. Po besedah svetovalca ukrajinskega predsedstva Mihaila Podoljaka »poštena ocena razmer kaže, da je možnost iskanja diplomatske rešitve za deeskalacijo še vedno bistveno večja od grožnje nadaljnje eskalacije«.

Poštena ocena razmer kaže, da je možnost iskanja diplomatske rešitve za deeskalacijo še vedno bistveno večja od grožnje nadaljnje eskalacije.

Povedal je, da Rusija redno izvaja obsežne rotacije vojakov, manevre in razporejanje orožja, odkar je lani spomladi strnila sile na ukrajinski meji, s čimer želi »zagotoviti stalen velik psihološki pritisk«. Za ukrajinsko obveščevalno službo in oborožene sile ta ruska dejavnost ni popolno presenečenje, je poudaril Podoljak in dodal, da so zahodni podporniki Ukrajine prejeli »znatno količino« svojih obveščevalnih podatkov o ruskih dejavnostih ravno iz Kijeva.

Podoljak je še dodal, da ima le Kremelj odgovore na to, kako dolgo bo trajala takšna ruska aktivnost in s kakšnim namenom jo vzdržujejo.

Washington opozarja, da po ocenah ameriških obveščevalnih služb Moskva pospešuje korake v morebiten obsežen napad na Ukrajino.

Ukrajinsko predsedstvo se je s temi izjavami odzvalo na današnje opozorilo Washingtona, da po ocenah ameriških obveščevalnih služb Moskva pospešuje korake v morebiten obsežen napad. Rusija naj bi ob ukrajinski meji zbrala že okoli 110.000 vojakov oziroma 70 odstotkov sil, ki bi jih potrebovala v ta namen.

Združene države Amerike sicer niso prepričane o tem, ali se je ruski predsednik Vladimir Putin dejansko odločil za napad. Ta bi bil lahko omejen le na prorusko regijo Donbas, lahko pa bi šlo tudi za invazijo na celotnem ozemlju. Američani so v Evropo napotili skoraj 3.000 dodatnih vojakov, vendar njihova naloga ni začetek vojne proti Rusiji v Ukrajini, pač pa so po lastnih navedbah vojake v Evropo poslali za obrambo ozemlja Nata. Rusija ob tem ves čas zanika, da načrtuje kakršen koli napad na Ukrajino.

Nalaganje
Nazaj na vrh