Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rusija še okrepila vojaško navzočnost na meji z Ukrajino

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 01. 02. 2022 / 09:47
Oznake: Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2022 / 09:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rusija še okrepila vojaško navzočnost na meji z Ukrajino
Ukrajinski vojak na meji z Rusijo. FOTO: Vatican Media

Rusija še okrepila vojaško navzočnost na meji z Ukrajino

Po podatkih ameriške vlade Rusija še naprej povečuje število vojakov na meji z Ukrajino, svojo vojaško dejavnost pa je povečala tudi v Sredozemlju in Atlantiku.

Washington je ob tem včeraj od Rusije prejel pisni odgovor na predloge za umiritev spora v Ukrajini, vendar podrobnosti o vsebini niso znane, poroča STA. Po besedah tiskovnega predstavnika Pentagona Johna Kirbyja so se minuli konec tedna v Belorusiji in na meji z Ukrajino namestile dodatne ruske kopenske enote, Rusija pa povečuje tudi svoje zmogljivosti na morju.

Minuli konec tedna so se v Belorusiji in na meji z Ukrajino namestile dodatne ruske kopenske enote, Rusija pa povečuje tudi svoje zmogljivosti na morju.

Glede napovedi ameriškega predsednika Joeja Bidna, da bodo zaradi ukrajinske krize v državah Nata na vzhodu Evrope kmalu namestili dodatne ameriške enote, je Kirby pojasnil, da je ena od možnosti tudi uporaba ameriških sil, ki so že v Evropi: ZDA imajo v Evropi, tudi zunaj kriznih območij, redno nameščenih več deset tisoč ameriških vojakov, od tega okoli 35.000 v Nemčiji.

Tiskovni predstavnik Pentagona je zatrdil, da Ukrajina ne bo prejela ameriških okrepitev, ni pa podrobneje pojasnil, kdaj in koliko ameriških vojakov bo premeščenih in kam. Ameriško zunanje ministrstvo je sinoči potrdilo tudi prejem pisnega odgovora Rusije na predloge Washingtona za umiritev spora v Ukrajini, vendar brez vsebinskih pojasnil.

Kremelj želi preprečiti, da bi se Ukrajina pridružila zahodnemu obrambnemu zavezništvu.

Kremelj želi preprečiti, da bi se Ukrajina pridružila zahodnemu obrambnemu zavezništvu, ZDA in Nato pa sumijo ruskega predsednika Vladimirja Putina, da načrtuje napad na sosednjo Ukrajino. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov ameriški kolega Blinken se bosta danes predvidoma znova pogovarjala o prizadevanjih za umiritev ukrajinske krize.

Nalaganje
Nazaj na vrh