Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinski in poljski škofje: Evropa je v nevarnosti

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 01. 2022 / 19:05
Oznake: Cerkev, Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2022 / 19:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajinski in poljski škofje: Evropa je v nevarnosti
Ukrajinski vojak nadzira jarek v vzhodni Ukrajini. FOTO: Vatican Media

Ukrajinski in poljski škofje: Evropa je v nevarnosti

Katoliški škofje Ukrajine in Poljske v krizi z Rusijo odločno nasprotujejo vojaškemu posredovanju.

V skupni izjavi, ki so jo po navedbah avstrijskega Kathpressa danes predstavili v Kijevu in Varšavi, vlade pozivajo k dialogu in sprejemu dogovora ter opozarjajo, naj se vse strani dosledno izogibajo kakršnim koli sovražnostim. Škofje obenem poudarjajo: »Trenutne razmere za države Srednje in Vzhodne Evrope ter celotno evropsko celino predstavljajo veliko nevarnost, ki močno ogroža napredek številnih generacij pri izgradnji mirne ureditve in edinosti v Evropi.«

Trenutne razmere za države Srednje in Vzhodne Evrope ter celotno evropsko celino predstavljajo veliko nevarnost, ki močno ogroža napredek številnih generacij pri izgradnji mirne ureditve in edinosti v Evropi.

Škofje so po lastnih besedah izjemno zaskrbljeni, »ker zadnja vrsta pogovorov med Rusijo in Zahodom ni privedla do sporazuma«. Predsedniki držav in vlad v številnih državah opozarjajo na vedno večje pritiske Rusije na Ukrajino. Z zasedbo območja Donbas na vzhodu Ukrajine in polotoka Krim je Rusija dokazala, da ne spoštuje državne suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine in tudi ne mednarodnega prava, so zapisali kijevski grško-katoliški višji nadškof Svjatoslav Ševčuk, predsednik Rimsko-katoliške škofovske konference v Ukrajini, nadškof v Lvovu Mieczyslaw Mokrzycki in predsednik Poljske škofovske konference nadškof Stanislaw Gadecki. Poziv sta podpisala še dva grško-katoliška škofa iz obeh držav.

»Voditelje držav in vlad spodbujamo, naj brez odlašanja prenehajo postavljati ultimate in neko drugo državo uporabljati kot sredstvo za izsiljevanje,« tako škofje v svojem pozivu. Vseh težav se ne sme reševati z nasiljem in orožjem, temveč z dogovori. Glede Ukrajine so zapisali: »Mednarodna skupnost mora izkazati solidarnost in z vsemi razpoložljivimi sredstvi dejavno podpreti ogroženo družbo.«

Vsaka vojna je nesreča in nikoli ne more biti primerno sredstvo za reševanje mednarodnih problemov.

Škofje še poudarjajo, »da je vsaka vojna nesreča in da nikoli ne more biti primerno sredstvo za reševanje mednarodnih problemov.« Vojna vodi v »nesmiselno klanje« in obstaja tveganje, da ni več poti nazaj: »Z mirom ni nič izgubljeno, z vojno pa se lahko izgubi vse.« Vojna navsezadnje »vedno predstavlja poraz za človeštvo«.

Nalaganje
Nazaj na vrh