Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinska cerkev za srečanje papeža in moskovskega patriarha

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 01. 2022 / 10:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2022 / 10:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajinska cerkev za srečanje papeža in moskovskega patriarha
Višji nadškof Ševčuk na obisku pri papežu (arhivski posnetek). FOTO: Vatican Media

Ukrajinska cerkev za srečanje papeža in moskovskega patriarha

Grško-katoliška cerkev v Ukrajini podpira možnost drugega srečanja papeža Frančiška z ruskim pravoslavnim patriarhom Kirilom I.

Tovrstno srečanje bi bilo »smiselno«, je po navedbah avstrijskega Kathpressa v pogovoru za ukrajinske medije izjavil voditelj z Rimom povezane Cerkve, kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk. Nadškof si želi, da bi Frančišek in Kiril I. spregovorila tudi o Ukrajini in da ta tema ne bi bila prikrajšana za njuno mnenje.

Oči svetovne javnosti so trenutno obrnjene proti Ukrajini zaradi spora z Rusijo.

Nadškof Ševčuk je opozoril, da so oči svetovne javnosti trenutno obrnjene proti Ukrajini zaradi spora z Rusijo. Ne skrbi ga, da bi papež med pogovorom s patriarhom Kirilom glede Ukrajine prestopil rdečo črto ali da bi bilo to srečanje zlorabljeno v politične namene. Frančišek je zelo dobro seznanjen z dogajanjem v Ukrajini, je pojasnil 51-letni cerkveni dostojanstvenik. Papeža namreč tudi sam redno osebno obvešča o dogodkih v domovini.

Papež Frančišek in patriarh Kiril I. sta se prvič srečala leta 2016 na Kubi, njuno snidenje pa velja za zgodovinski dogodek. Že dlje časa je v načrtu drugo srečanje cerkvenih voditeljev, kraj in čas srečanja pa sta zaenkrat še neznanka. Vodja urada za zunanje zadeve pri Ruski pravoslavni cerkvi, metropolit Hilarion, je konec lanskega decembra znova obiskal papeža. Ob koncu obiska je metropolit izrazil upanje, da se bosta sveti oče in moskovski patriarh znova sestala v letošnjem letu. Zaenkrat pa je izključil možnost, da bi papež obiskal Moskvo.

Papež Frančišek o patriarhu Kirilu I.: »Stvari si poveva iz oči v oči – ampak kot brata.«

Frančišek je v začetku lanskega decembra omenil možnost vnovičnega srečanja z ruskim pravoslavnim patriarhom. Kot je poudaril, je sam vedno pripravljen tudi na zasebno srečanje s Kirilom I.: »Stvari si poveva iz oči v oči – ampak kot brata.«

Nalaganje
Nazaj na vrh