Zapri
Iskanje

Ukrajinska cerkev za srečanje papeža in moskovskega patriarha

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 01. 2022 / 10:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2022 / 10:35
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Ukrajinska cerkev za srečanje papeža in moskovskega patriarha

Ukrajinska cerkev za srečanje papeža in moskovskega patriarha
Višji nadškof Ševčuk na obisku pri papežu (arhivski posnetek). FOTO: Vatican Media
Grško-katoliška cerkev v Ukrajini podpira možnost drugega srečanja papeža Frančiška z ruskim pravoslavnim patriarhom Kirilom I.

Tovrstno srečanje bi bilo »smiselno«, je po navedbah avstrijskega Kathpressa v pogovoru za ukrajinske medije izjavil voditelj z Rimom povezane Cerkve, kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk. Nadškof si želi, da bi Frančišek in Kiril I. spregovorila tudi o Ukrajini in da ta tema ne bi bila prikrajšana za njuno mnenje.

Oči svetovne javnosti so trenutno obrnjene proti Ukrajini zaradi spora z Rusijo.

Nadškof Ševčuk je opozoril, da so oči svetovne javnosti trenutno obrnjene proti Ukrajini zaradi spora z Rusijo. Ne skrbi ga, da bi papež med pogovorom s patriarhom Kirilom glede Ukrajine prestopil rdečo črto ali da bi bilo to srečanje zlorabljeno v politične namene. Frančišek je zelo dobro seznanjen z dogajanjem v Ukrajini, je pojasnil 51-letni cerkveni dostojanstvenik. Papeža namreč tudi sam redno osebno obvešča o dogodkih v domovini.

Papež Frančišek in patriarh Kiril I. sta se prvič srečala leta 2016 na Kubi, njuno snidenje pa velja za zgodovinski dogodek. Že dlje časa je v načrtu drugo srečanje cerkvenih voditeljev, kraj in čas srečanja pa sta zaenkrat še neznanka. Vodja urada za zunanje zadeve pri Ruski pravoslavni cerkvi, metropolit Hilarion, je konec lanskega decembra znova obiskal papeža. Ob koncu obiska je metropolit izrazil upanje, da se bosta sveti oče in moskovski patriarh znova sestala v letošnjem letu. Zaenkrat pa je izključil možnost, da bi papež obiskal Moskvo.

Papež Frančišek o patriarhu Kirilu I.: »Stvari si poveva iz oči v oči – ampak kot brata.«

Frančišek je v začetku lanskega decembra omenil možnost vnovičnega srečanja z ruskim pravoslavnim patriarhom. Kot je poudaril, je sam vedno pripravljen tudi na zasebno srečanje s Kirilom I.: »Stvari si poveva iz oči v oči – ampak kot brata.«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh