Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinski spor: višji nadškof Ševčuk pri papežu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 03. 2020 / 08:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.03.2020 / 11:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ukrajinski spor: višji nadškof Ševčuk pri papežu

Množično izseljevanje Ukrajincev z vojnega območja predstavlja »velikanski pastoralni izziv«.

Foto: Vatican Media

Papež Frančišek je minulo soboto v zasebno avdienco sprejel grško-katoliškega višjega nadškofa Svjatoslava Ševčuka, poroča avstrijska katoliška agencija Kathpress. Kot so po srečanju poročali italijanski mediji, je papež spregovoril tudi o ukrajinskem sporu. V pogovoru z voditeljem grško-katoliške Cerkve v Ukrajini je poudaril, da je mir mogoče doseči le »z resnično voljo za dialog«.

Ševčuk je svetemu očetu poročal o množičnem izseljevanju Ukrajincev z vojnega območja, kar hitro in močno spreminja »obličje Cerkve«. Po nadškofovih besedah to predstavlja velikanski »pastoralni izziv«.

Nedavno je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski papeža osebno prosil za posredovanje v sporu med Rusijo in Ukrajino, ki traja že od leta 2014. Poleg tega je Frančiška povabil na obisk v domovino.

Grško-katoliška Cerkev v Ukrajini je največja vzhodna Katoliška cerkev. Bogoslužje obhaja po bizantinskem ali grškem obredu. Ima svoje cerkveno pravo, obenem pa je v edinosti s papežem. Po vatikanskih navedbah ji po svetu pripada okoli 4,5 milijona kristjanov. V večinsko pravoslavni Ukrajini je skoraj vsak deseti prebivalec grško-katoliške vere.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh