Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: nujni kovček je pripravljen

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 14. 02. 2022 / 18:58
Oznake: Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2022 / 19:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: nujni kovček je pripravljen
Boris Gudziak, vodja oddelka ukrajinske Grškokatoliške cerkve za zunanje zadeve. FOTO: arhiv Družine

Ukrajina: nujni kovček je pripravljen

»Nikakršnega razloga ni za uboj navadnih ljudi, otrok, mater, starejših, mladih na fronti; ni razloga za nove sirote in vdove. Nikakršnega razloga ni, da bi ves narod še bolj osiromašili.«

S temi besedami se je nadškof Boris Gudziak, vodja oddelka ukrajinske Grškokatoliške cerkve za zunanje zadeve, ob grožnji morebitnega ruskega napada na Ukrajino nedavno obrnil na predsednike držav in vlad. Nadaljeval je, da sta v osmih letih hibridne vojne dva milijona ljudi že morala zapustiti svoje domove, ubitih pa je bilo okoli 14 tisoč ljudi. »Nobenega razloga ni za to vojno in nobenega razloga ni, da bi jo sprožili zdaj,« je dejal.

»Vojna proti demokratičnim vrednotam«

Za agencijo SIR je nadškof Gudziak povedal, da država živi v ozračju velike napetosti. »Samo januarja je bilo tisoč naznanil bombnih groženj. Policiji pišejo, da je neka določena šola ogrožena zaradi možnega bombnega napada. Sproži se preplah in otroke evakuirajo. Posegajo torej po vseh sredstvih, da bi državo spodkopali od znotraj in povzročili paniko. Zato name napravi velik vtis, ko vidim, da so ljudje močni, se upirajo in se ne prepustijo strahu,« je povedal.

Po njegovih besedah ne gre za vojno proti Natu in obrambo pred ukrajinsko ali zahodno nevarnostjo, ampak za vojno proti idealom svobode. »To je vojna proti demokratičnih vrednotam in evropskim načelom, ki imajo tudi krščanske temelje,« je poudaril in dodal, da vojna v Ukrajini traja že osem let in povzroča velike humanitarne potrebe. »Papež to ve. Pozna razmere.«

Ozračje velike negotovosti

V Kijevu so ceste prazne. »Občutiti je ozračje velike negotovosti glede na grožnje, ki se lahko uresničijo v vsakem trenutku,« pa pravi duhovnik Taras Žeplinski, vodja oddelka za komuniciranje ukrajinske Grškokatoliške cerkve. Povedal je, da se ljudje pripravljajo na morebiten vojaški napad ali invazijo. »Pripravljen imajo nujen kovček z najpomembnejšimi stvarmi, kot so dokumenti, zdravila, nekaj hrane, skratka vse, kar je potrebno imeti v zavetišču. Vendar pa se življenje normalno nadaljuje, čeprav so ceste v Kijevu nenavadno prazne,« je povedal in dodal, da ljudje še naprej hodijo v šolo in na delo. V prestolnici so pripravljena zavetišča za sprejem prebivalstva v primeru napada.

Katoličani se v cerkvah ali na spletu zbirajo k molitvi za mir v Ukrajini vsak dan ob osmih zvečer. Pri molitvi rožnega venca vsak dan sodeluje kot 27 tisoč ljudi.

Nalaganje
Nazaj na vrh