Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na čelu Marijinih sester odslej s. Kristina Rihar

Objava: 09. 05. 2021 / 06:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2021 / 21:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na čelu Marijinih sester odslej s. Kristina Rihar
S. Kristina Rihar je bila namestnica dosedanje vrhovne predstojnice s. Irme Makše. FOTO: Ksenja Hočevar

Na čelu Marijinih sester odslej s. Kristina Rihar

Članice vrhovnega vodstva so še s. Jelica Jukić, s. Ivana Vidoš, s. Petra Mohorko in s. Marta Meško.

Marijine sestre čudodelne svetinje (MS) so na 12. rednem vrhovnem kapitlju z vodilno temo »Poklicanost k svetosti« po duhovni pripravi na daljavo s tematiko »Svetost in služenje« izvolile novo vodstvo.

Nasledila s. Irmo Makše

Vse članice vrhovnega kapitlja so se zbrale v samostanu na Dobrovi in pod predsedstvom ljubljanskega nadškofa metropolita in predsednika Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Stanislava Zoreta za novo vrhovno predstojnico izvolile s. Kristino Rihar, ki je bila prej tajnica in namestnica dosedanje vrhovne predstojnice s. Irme Milene Makše.

Ostale članice vrhovnega vodstva

Po nadškofovem odhodu je kapitelj izvolil še ostale članice vrhovnega vodstva za šestletno obdobje. Vrhovna svetovalka in namestnica je postala s. Jelica Jukić iz Hrvaške province, vrhovne svetovalke pa s. Ivana Vidoš iz Hrvaške province ter s. Petra Mohorko in s. Marta Meško iz slovenske province.

Ustanoviteljica Leopoldina Brandis

Družba Marijinih sester, ki je leta 2018 praznovala 140-letnico obstoja in 70-letnico bivanja sester na Dobrovi, se je oblikovala v ljubljanskem zavetišču sv. Jožefa, njena ustanoviteljica je bila božja služabnica, usmiljenka s. Leopoldina Brandis.


Vse članice vrhovnega kapitlja so se zbrale v samostanu na Dobrovi in pod predsedstvom ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta za novo vrhovno predstojnico izvolile s. Kristino Rihar. FOTO: Vatican News


Sprva Družba bolniških sester

Sprva so sestre skoraj pol stoletja delovale kot Družba bolniških sester, 15. marca 1926 pa so se preimenovale v Družbo Marijinih sester čudodelne svetinje, ki jo je Cerkev potrdila leta 1940, papeško pravna ustanova pa je postala leta 1977. Zdaj se deli na slovensko in hrvaško provinco.

Žena herojskih kreposti

Nova vrhovna predstojnica s. Kristina Rihar je v pogovoru za Družino o m. Brandis povedala: »Bila je žena herojskih kreposti, ki so se kazale v prepletu molitvenega življenja in odnosa do ljudi, povezane pa so z njenim spoštljivim odnosom do sočloveka. Tudi ko je sestre vzgajala h krepostim, ni nikoli izpostavljala kreposti zaradi kreposti samih, temveč kliče h krepostnemu življenju, da jih to približa Bogu, hkrati pa krepost olajša stik z bližnjim.«

»V svetu individualizma nas m. Brandis uči, kako pristopiti k sočloveku«

Kaj pa s. Leopoldina govori sodobnemu človeku? »V svetu individualizma nas uči, kako pristopiti k sočloveku. Zanjo je vsak vreden spoštovanja in vse pozornosti. Ne idealizira, ve, da so bolniki tudi težavni in da delo z njimi ni lahko in prijetno. Sestre uči, kako naj ohranijo mir v srcu in ravnanju, do vsakega človeka naj bodo dobre, ker je vsak božji otrok, ker je za vsakega tekla Zveličarjeva kri. Na vse gleda v luči vere in v tem nam je tudi danes največji zgled,« je še pojasnila s. Kristina Rihar.

Sestre se priporočajo v molitev

V kratkem čaka Marijine sestre še drugi del zasedanja, ki bo dal usmeritev Družbi za prihodnje šestletno obdobje, je poročala Slovenska oddaja Radia Vatikan. Sestre priporočajo novo vodstvo in vse njihovo delo v molitev!
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

»Bila je žena herojskih kreposti«

140-letnica Družbe Marijinih sester

Grofovska hči v postopku za beatifikacijo

Novo vodstvo Družbe Marijinih sester

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh