Zapri
Iskanje

Škof Saje ob prvi obletnici posvetitve: »Zavedam se velike odgovornosti«

Objava: 26. 09. 2022 / 19:14
Oznake: Maša, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2022 / 10:47
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Škof Saje ob prvi obletnici posvetitve: »Zavedam se velike odgovornosti«

Škof Saje ob prvi obletnici posvetitve: »Zavedam se velike odgovornosti«
Slovesna sveta maša ob prvi obletnici škofovskega posvečenja Andreja Sajeta. FOTO: Ksenja Hočevar
V novomeški škofiji se danes spominjajo škofovskega posvečenja škofa Andreja Sajeta, ki je bilo na današnji dan pred enim letom v Mirni Peči. Papež Frančišek je 30. junija 2021 za novega novomeškega škofa imenoval Andreja Sajeta, slavje posvečenja je bilo po skoraj treh mesecih.

Ob prvi obletnici mašo v novomeški stolnici vodi škof Saje, somašujejo pa apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich, celjski škof Maksimilijan Matjaž, upokojeni novomeški škof Andrej Glavan in duhovniki novomeške škofije. 

Škof Saje: »Smo ena sama Kristusova Cerkev« 

V pridigi se je škof Andrej Saje zahvalil sodelavcem, nunciju in vsem, ki molijo zanj. Najprej je poudaril, da se zaveda velike odgovornosti, ki jo je s škofovskim posvečenjem prevzel, in da se vsak dan ob evangeliju in sodelavcih uči biti škof. 

Škof Andrej Saje med pridigo: "Ne dovolimo delitev in spodkopavanja temeljev edinosti." FOTO: Ksenja Hočevar

"Kljub razdelitvi na škofije in druge meje, ki so med nami, smo ena sama Kristusova Cerkev. Ne dovolimo delitev in spodkopavanja temeljev edinosti. Znamenje, da smo v njenem polnem občestvu, je bratska povezanost in edinost med nami in da znamo kljub različnim pričakovanjem in pogledom med seboj sodelovati in smo hkrati tudi v edinosti z vsakokratnim s papežem, Petrovim naslednikom," je dejal. Kot je povedal, se je s papežem Frančiškom v zadnjem času osebno srečal kar dvakrat. "Spremlja življenje naše Cerkve in moli za nas ter blagoslavlja vse in vsakega posebej," je zagotovil škof Saje in še enkrat poudaril bratsko povezanost. 

Nuncij Jean-Marie Speich: »Spremembe se dogajajo počasi«

Nuncij se je zahvalil škofu Sajetu, da jih je zbral pri maši in se skupaj zahvaljujejo za dar škofovske službe. "Ko sem ga lani junija vprašal, ali bi sprejel škofovsko službo, je bil ganjen. Razumel je, da se bo njegovo življenje spremenilo," je dejal nuncij in se spominjal dneva imenovanja, ko so skupaj s škofom Glavanom prišli v novomeško stolnico. "Povabil sem ga, da položi roko na tabernakelj. Kajti vsaka služba, vsako poslanstvo prihaja od Gospoda, mi le skromno odgovarjamo na njegovo povabilo." 

Nuncij Jean-Marie Speich: "Vsako poslanstvo prihaja od Gospoda." FOTO: Roman Globokar

Nuncij se je zahvali škofu Glavanu za vse, kar je storil za škofijo, prav tako vsem duhovnikom v škofiji. Zbrane je povabil, da pomnožijo molitev za duhovne poklice. "Obraz novomeške Cerkve je v preobrazbi. Spremembe pa se dogajajo počasi. Podobno kot se človekovo telo razvija od otroštva do starosti in pripravlja za večno življenje, tako ob naši molitvi zori tudi Kristusovo telo, ki je Cerkev," je dejal nuncij in ob koncu posebej povabil tudi k molitvi za mlade, "da bi se odpirali Božji milosti, da bi postajali vedno bolj sveti."

Ob koncu so zapeli zahvalno pesem. FOTO: Roman Globokar

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close