Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Saje papežu izročil nov prevod Svetega pisma v slovenščino

Za vas pišejo:
M. P., SŠK
Objava: 23. 05. 2024 / 12:38
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2024 / 14:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Saje papežu izročil nov prevod Svetega pisma v slovenščino
Škof Saje je papežu Frančišku izročil nov prevod Svetega pisma v slovenski jezik. FOTO: Vatican media

Škof Saje papežu izročil nov prevod Svetega pisma v slovenščino

Predsednik SŠK in novomeški škof Andrej Saje se je od 20. do 23. maja 2024 kot delegat SŠK udeležil 79. plenarnega zasedanja Italijanske škofovske konference (CEI), ki je potekalo v Vatikanu. Srečal se je tudi s papežem Frančiškom.

Papežu Frančišku je škof Saje izročil nov slovenski prevod Svetega pisma, t. i. jeruzalemsko izdajo. V spremnem pismu, ki ga je škof Saje izročil svetemu očetu, je predstavil slovensko biblično prevajalsko tradicijo ter pomen novega prevoda za naš narod. Spomnil je na besede akad. dr. Jožeta Krašovca, da ta knjiga izraža edinost Boga, ki s svojo milostjo in ljubeznijo kliče vse narode in vse člane manjših skupnosti v vesoljno človeško družino. Edinost v Bogu in med ljudmi je temeljna vsebina novega prevoda, ki nosi podnaslov 'katoliški prevod Svetega pisma'.

Italijanskim škofom je spregovoril tudi o referendumih

Škof saje med italijanskimi škofi. FOTO: SŠK

Predsednik SŠK škof Saje je v poročilu za plenarno zasedanje CEI izpostavil nekatere pomembnejše dogodke in izzive Katoliške Cerkve v Sloveniji, med drugim pastoralno in versko življenje v luči sinodalne poti, pomen Foruma za dialog in mir na Balkanu, celostni program zaščite mladoletnih in ranljivih oseb, vlogo novega prevoda Svetega pisma jeruzalemske izdaje. Dotaknil se je velike preizkušnje lanskoletnih poplav v Sloveniji in solidarnosti mnogih, tudi iz sosednjih držav in škofovskih konferenc. V poročilu je škof Saje izpostavil pomen evropskih volitev za prihodnost Evrope in sočasnih referendumov v Sloveniji, med katerimi bomo glasovali o uvajanju zakona o pomoči pri samomoru, ki je za krščanske veroizpovedi, judovstvo in za muslimane nesprejemljiv. To so Cerkve in druge verske skupnosti predstavile tudi v posebni izjavi. Skupaj z zdravniškimi združenji in ostalimi zagovorniki življenja podpiramo kulturo življenja, nedotakljivost človeške osebe do naravne smrti ter krepitev paliativne oskrbe in izboljšanje skrbi za starejše. Predsednik SŠK je v poročilu izpostavil, da predlog zakona o asistiranem samomoru, ki samomor prikazuje kot pozitivno vrednoto in v to nesprejemljivo dejanje vpleta še zdravnike, svojce in druge osebe, jasno zavrača kot nesprejemljiv. 

Poleg zasedanja italijanske škofovske konference je škof Saje obiskal nekaj drugih ustanov v Vatikanu in Rimu. FOTO: SŠK

Nagovoril jih je tudi kardinal Pizzaballa

Plenarnega zasedanja CEI so se udeležili tudi delegati škofovskih konferenc iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Madžarske, Srbije, Bolgarije, Avstrije ter apostolski nuncij v Italiji in podpredsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Udeležence na plenarni seji je preko video povezave nagovoril iz Gaze kardinal Pierbattista Pizzaballa, ki se je zahvalil za solidarnost ter pozval k prizadevanjem za mir.

Obisk pri veleposlaniku RS pri Svetem sedežu

Škof Saje je ob robu plenarnega zasedanja CEI obiskal še Papeški slovenski zavod Slovenik, zavod Santa Maria dell'Anima ter nemški zavod Tevtonik v Vatikanu. Na veleposlaništvu Republike Slovenije pri Svetem sedežu se je srečal z veleposlanikom mag. Francem Butom, o čemer smo že poročali

Kupi v trgovini

Sveto pismo (Stara in Nova zaveza) - NOV PREVOD
55,00€

Povezano potovanje

Romanje v adventno Budimpešto z razstavo "Renoir"

Z dr. Ferdinandom Šerbeljem in dr. Janezom Grilom

Število dni

2

Naslednji termin

16.12.2023

Nalaganje
Nazaj na vrh