Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veleposlanik pri Svetem sedežu But odprtih rok sprejel dva škofa

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 22. 05. 2024 / 06:32
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.05.2024 / 06:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Veleposlanik pri Svetem sedežu But odprtih rok sprejel dva škofa
Veleposlanik Republike Slovenije pri Svetem sedeži mag. Franc But z nadškofom msgr. dr. Mitjo Leskovarjem in škofom msgr. dr. Andrejem Sajetom. FOTO: FB Veleposlaništvo RS pri Svetem sedežu

Veleposlanik pri Svetem sedežu But odprtih rok sprejel dva škofa

Na Veleposlaništvu Republike Slovenije pri Svetem sedežu so imeli te dni dva visoka škofovska obiska.

Najprej je veleposlanik mag. Franc But s sodelavci pozdravil nadškofa msgr. dr. Mitjo Leskovarja, novega nuncija v Demokratični republiki Kongo, ki je pred dnevi končal uspešen 4-letni mandat nuncija v Iraku. Z njegovim imenovanjem za nuncija v DR Kongu, 105-milijonski državi z 90 % kristjanov, med katerimi je največ katoličanov (je ena od dveh največjih krščanskih držav v Afriki), je sveti oče Frančišek pokazal, kako zelo ceni delo našega rojaka, so poudarili na veleposlaništvu.


Velika vloga nuncija

»Slovenci smo lahko ponosni, da imamo tudi znotraj diplomatske mreže Svetega sedeža tako odlične in ugledne predstavnike. Vloga nuncija v DR Kongu, v tej z naravnimi bogastvi bogati in čudoviti deželi, je velika, saj pomaga iskati poti sodelovanja znotraj države in v sosedstvu,« so zapisali na Veleposlaništvu RS pri Svetem sedežu in nadškofu Leskovarju zaželeli še: »Dragi Mitja, ponosni smo nate in ti želimo veliko uspeha pri zahtevnem poslanstvu!«

Obisk škofa Sajeta ob robu zasedanja CEI

Včeraj pa je veleposlaništvo obiskal še novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. dr. Andrej Saje, ki se te dni v Rimu kot gost v imenu SŠK udeležuje 79. generalnega zasedanja Italijanske škofovske konference (CEI) v Vatikanu. Uvodnega dneva srečanja, na katerem so se škofje dotaknili številnih perečih izzivov Cerkve (upad poklicev, združevanje škofij …) in družbe (migracije, odhod mladih iz države, antisemitizem …), se je udeležil tudi papež Frančišek.


Tesno sodelovanje sosednjih škofovskih konferenc gradi prijateljstvo

»Spoštovani dr. Saje, zelo smo bili veseli vašega obiska. Tudi tesno sodelovanje sosednjih škofovskih konferenc gradi prijateljstvo med našima narodoma. Prijetno in uspešno bivanje v Rimu in Vatikanu vam želimo,« so novomeškemu škofu dobrodošlico zaželeli veleposlanik Franc But in sodelavci. To sta bila prva obiska slovenskih škofov na veleposlaništvu v tem koledarskem letu, decembra lani je But sprejel apostolskega nuncija v Kanadi, nadškofa msgr. dr. Ivana Jurkoviča.

Obrnjeni vlogi

Sta bili pa že avgusta lani vlogi obrnjeni in je Andrej Saje na škofiji v Novem mestu sprejel novega veleposlanika pri Svetem sedežu Franca Buta. Gostu je predstavil škofijo in vlogo SŠK, zlasti pa sta se sogovornika, le nekaj dni po uničujoči ujmi, dotaknila tudi pomena solidarnosti in pomoči bližnjemu v stiski. Ustavila sta se pri sinodalnem procesu, vlogi vere kot pozitivnem dejavniku v družbi in pomenu Svetega sedeža pri spoštovanju človeškega dostojanstva, gradnji miru v svetu in varovanju stvarstva.

Nalaganje
Nazaj na vrh