Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Saje pri maši za domovino: Prihodnost je v Božjih in tudi v naših rokah

Za vas piše:
M. M.
Objava: 21. 12. 2023 / 08:51
Oznake: Maša, Slovenija, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2023 / 09:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Saje pri maši za domovino: Prihodnost je v Božjih in tudi v naših rokah
Novomeški škof Andrej Saje. FOTO: Jaka Ercegovčević/Foto Asja

Škof Saje pri maši za domovino: Prihodnost je v Božjih in tudi v naših rokah

Novomeški škof Andrej Saje je ob bližajočem se prazniku samostojnosti in enotnosti v sredo, 20. decembra, obhajal mašo za domovino v novomeški stolnici. »Praznik simbolizira pridobitev suverenosti ter neodvisnosti, ko smo državljani Republike Slovenije stopili skupaj in se tesno povezali, da bi uresničili naša stoletna neuresničena hrepenenja po samostojnosti in demokraciji,« je poudaril v nagovoru.

Pri maši, ki so se je poleg vernikov udeležili župani dolenjskih in belokranjskih občin, predstavniki vojske, policije, gasilcev in drugih področij družbenega in kulturnega življenja, je škof Saje spomnil na tiste, ki so pri procesu osamosvajanja za Slovenijo dali življenje.

FOTO: Jaka Ercegovčević/Foto Asja

Skrajna polarizacija in naraščajoče širjenje nestrpnosti

Po Sajetovih besedah smo po osamosvojitvi države napravili velik napredek in razvoj. Zaskrbljujoči pa sta »skrajna polarizacija družbe in naraščajoče širjenje nestrpnosti. Zmanjšujejo se že pridobljeni demokratični standardi, katoličani in druge krščanske Cerkve ter verske skupnosti občutimo nerazumno zmanjševanje že pridobljenih standardov verske svobode in pravic ter nazadovanje dialoga med državo in nami«.

Molitev za mir povsod, kjer divja vojna

Pozval je k molitvi za mir v Ukrajini, Palestini ter povsod, kjer divjata vojna in nasilje. »Božič prinaša sporočilo o miru za vse brez izjeme,« je poudaril in dodal, da nas državni praznik »spodbuja k refleksiji glede odgovornosti vsakega od nas za domovino, še posebej tistih, ki vodijo državo in odločajo o skupni prihodnosti. Ohranjanje in spodbujanje ljubezni do domovine je pomembno za vzpostavljanje tajnostne in pravičnejše družbe. Pri tem so pomembni narodni ponos, ovrednotenje naše kulture, zgodovine, vere ter narodne identitete ter pripadnosti. Pokopljimo pred desetletji nasilno pobite ljudi po grapah in gozdovih ter zaščitimo človeško življenje ter ustavimo vse poskuse uveljavljenja asistiranega samomora in evtanazije«.

FOTO: Jaka Ercegovčević/Foto Asja

Bog nam ne bo ničesar vzel

V nagovoru se je osredinil tudi na Marijin lik, o katerem govori Matejeve evangelij (Lk 1,26-38). Ta nam, tako škof, pomaga prepoznati ovire v nas in okrog nas, ki otežujejo sprejetje Božjega življenja in uresničitev poslanstva, ki ga imamo. »Naj omenim predvsem strah, ki hromi našo dejavnost in blokira sodelovanje in napredek. Bog nam ne bo ničesar vzel. Vera je za družbo pozitiven element, ki človeku prinaša osmišljanje njegovega življenja.«

Skavti so škofu izročili luč miru iz Betlehema. FOTO: Jaka Ercegovčević/Foto Asja

Prihodnost je v Božjih in tudi naših rokah

»Kaj nam pomeni božič?«, je ob zaključku nagovora vprašal Saje: »Kako ga želimo praznovati? Pogovarjajmo se o duhovnem izkustvu, o vprašanjih in strahovih. Pogovarjajmo se z Novorojenim Gospodom, Marijo, Jožefom, angeli in pastirji. Njihova občutja naj nam pomagajo pregnati strah in nas napolnijo z vero, da je Gospod z nami. Še je upanje za nas, našo domovino in celoten svet. Prihodnost je v Božjih in tudi v naših rokah. Živimo jo ozaveščeno, odgovorno in povezani med seboj,« je sklenil predsednik SŠK in zbranim zaželel blagoslovljen božič in vse dobro v novem letu.

Nalaganje
Nazaj na vrh